Ананиев не вижда популизъм и предизборни обещания в Бюджет 2021

Бюджет 2021 е антипандемичен. Това заяви пред БНР министърът на финансите Кирил Ананиев.

Той посочи, че са били направени прибързани изводи за средносрочната бюджетна прогноза, разработена в безпрецедентна ситуация.

По негови думи в бюджета има ясно изразени приоритети, които основно са насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Министърът подчерта, че в бюджета са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса.

Бюджетът е балансиран между COVID мерките и необходимостта от реформи в отделните системи, категоричен бе Ананиев.

Той посочи, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, и 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с коронавируса

По негови думи няма популизъм и предизборни обещания.

Лекарите: Дискотеките да бъдат затворени, болниците да останат отворени

Предвиждал се и буфер в бюджета за следващата година. Ананиев заяви, че бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%, обясни той. По негови думи о тези 3,9% близо 2,5% са свързани с мерките срещу коронавируса.

Финансовият министър увери, че нито хората, нито бизнесът няма да бъдат изоставени.

Според него в края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, т.е. много под Маастрихтския критерий от 60%. Ананиев изтъкна, че през миналата година, преди кризата, средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%.

Той подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието и на здравеопазването.

По негови думи голям приоритет е формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините, като видове взаимоотношения – за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия, се увеличават със 732 млн. лева.

Ананиев подчерта, че полицаите не са забравени и напомни, че от новата година се планира 10% увеличаване на възнагражденията им.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *