Атанас Семов: В България няма борба с корупцията, а борба кой да я управлява

Конституционният съдия Атанас Семов определи доклада на Европейската комисия, последван от резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона в България, като “шамар”.


“Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена, яко орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа”, каза той в ефира на Би Ти Ви.


По думите му най-притеснителното е констатацията за рецидив. “България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада”, смята конституционният съдия.


“Трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже, лъже гражданите си, лъже Европа – за реформи, за промени, за напредък. Ние всички тук много добре знаем каква е действителната картина. Сега видяхме, че и Брюксел знае и в този смисъл докладът може да се мисли и да се чете и като окуражителен, като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията”, каза Семов. По думите му докладът не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им.


Според конституционния съдия в България няма борба срещу корупцията, а борба за това кой да управлява корупцията.


Семов заяви, че в правосъдната система на България работят изключително много качествени, почтени и подготвени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Според него въпросът е не кои са те, а защо и как го правят. “Има политически и правни механизми, които за съжаление позволяват това и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват изобщо. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други – не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза “несъвместими с европейската ценностна система”, каза той.


По думите му е недопустимо отново този доклад и тази резолюция “да преминат тихо като през пустиня и да потънат в пушилката на джипа”. “Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа, това е европейския урок, който все още не сме научили – активна и своевременна нетърпимост към безобразията на властта”, подчерта Семов.


Той каза още, че подкрепя донякъде мнението на правосъдния министър Десислава Ахладова, че докладът е положителен. “Положително е, че е пълен с конкретни факти за безобразията в България, положително е, че докладът съдържа много ясен критичен прочит на българската реалност, положително е, че докладът дава ясен знак на българските граждани – “не сте сами в съпротивата си срещу безобразията”, положително е, че България членува в пространството на най-висши европейски ценности и че няма да бъде оставена от Европейския съюз”, посочи Семов и обобщи, че тъкмо за това резолюцията на Европейския парламент “е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България”.


Законът и моралът са над главния прокурор, заяви още конституционният съдия. “Големият проблем не е главният прокурор и дали е разбрал правомощията си, а големият проблем е да не допускаме безобразията, на които сме свидетели, да се научим да мислим навреме – първо, когато го избираме и после, когато го търпим”, каза Семов.


Попитан за доклада за работата на прокуратурата, който предстои главният прокурор Иван Гешев да представи пред парламента, Семов коментира: “В работата на една институция по-силно личи онова, което не присъства, онова, което отсъства, ще чуем онова, което прокуратурата е направила, но обществото негодува срещу онова, което прокуратурата не е направила, за онези свидетелства за властова злоупотреба, за които прокуратурата е тежко мълчалива. Ще чуем изброени успехи, но няма да чуем анализ защо е възможен двоен стандарт в подхода, в отношението, в оценката. Големият проблем в съдебната власт е не в нея, а в политическата система на страната”, заяви той.


Семов сравни промените в Конституцията с памперс – “ясно е какво има вътре, но дава малко време на безпомощните родители. Това не е проект за Конституция, а конвулсия на политическия режим”, каза той. Според него коментирането на внесените промени е загуба на политическо и историческо време.


Какво пише в доклада за корупцията в България четете тук.
Какво пише в доклада за медиите в България четете тук.
Какво каза ЕК при представянето на доклада за България четете тук.
Общите изводи за България четете тук.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.1 / 5. Брой гласове: 7

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *