Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус

loading...

Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС. Днес той присъства на официалното откриване на академичната учебна година на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Церемонията се проведе в Университетската ботаническа градина.

Министърът посочи, че цифрата е на фона на 90 000 професионална група.

По негови данни 0,5% са карантинираните ученици, били в контакт със заразени лица в училище или извън него.

Ситуацията е нормална, просто се натрупват случаи, обясни Вълчев и допълни, че за част от учениците и учителите, карантинирани в първите дни на учебната година, вече е изтекъл 14-дневният карантинен период. По негови думи процентът на заразените ученици е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени от населението. Според министъра това е нормално, тъй като учениците боледуват по-малко и по-малко се заразяват. При учителите процентът бил малко по-висок.

Вълчев отново подчерта, че не се предвижда цялостно затваряне на образователната система, защото няма причини за това. Той поясни, че ще има прагови стойности, които обаче ще бъдат много по-високи от сегашните. Министърът изрази надежда, че ситуацията няма да ескалира. Според него ще има повишение на броя на заразените през следващите месеци заради застудяването и факта, че повече време ще прекарваме в затворени помещения.

Вълчев припомни, че училищата имат готовност да превключат на обучение в електронна среда, в случай че епидемичната обстановка в страната се влоши, включително и заради сезонните вируси.

Той заяви, че при публичния дебат за маските в училище се е чул много повече гласът само на една част от родителите. Имало обаче и едно мълчаливо мнозинство от родители, които смятат за необходими предпазните мерки, за да се защити правото на здраве на всички останали.

Просветният министър изтъкна, че у нас режимът е един от най-либералните, а носенето на маски в класните стаи не е задължително.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *