Борисов: Купуваме ваксини срещу COVID-19, ако парламентът ни подкрепи

loading...

Темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус, смята премиерът

Темата с ваксините срещу COVID-19 изисква максимална информираност на населението и широк консенсус. Затова решението за тях може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на кабинета, съобщават от пресцентъра на МС.

Той даде задача на здравния министър да подготвя документите и да вкарва предложението в парламента.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме”, заяви премиерът.

„Много бързо хората забравят кризата – те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова – очакваме решението на парламента“, подчерта Борисов.

Той поиска от министрите да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия. 

„Искам да не залитате в най-лесното – заповеди за забрани. Искам точно обратното – всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост“, заяви премиерът. Борисов нареди всички министри да са в непрекъснат контакт със здравния проф. Костадин Ангелов. 

Борисов постави специален акцент върху образователната система. Той поиска здравният и образователният министър да предложат решение за образователния процес в условията на коронакризата. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове,  епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят .

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 6

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *