Борисов: След месец мечтата за пълна газова диверсификация ще е факт

След месец мечтата за пълна газова диверсификация на България ще е факт, каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на изграждането на газопровода Гърция- България. Той допълни, че това ще стане, като влезе “азерски газ директно”.

 

Строежът на газопровода се забави с повече от десет години. Той е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Новият участък започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Капацитетът на тръбите е между 3 и 5 млрд кубика газ годишно, а общата стойност на проекта е 240 млн. евро, като 110 млн. от тях са кредит от ЕИБ, а други 39 млн. са безвъзмездно европейско финансиране..

 

Газовата връзка Гърция – България се изгражда от инвестиционното дружество “Ай Си Джи Би”, регистрирано в България, с акционери БЕХ (50%) и гръцкото IGI Poseidon (50%), в което равни дялове имат гръцката газова корпорация DEPA и италианската енергийна група Edison.

 

 

Борисов: След месец мечтата за пълна газова диверсификация ще е факт

 

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва днес, че 145 километра тръби са разнесени, 73 км. са заверени, 30 км. са положени. Като бъде завършен газопроводът ще осигури доставки от Аазербайджан, а през терминала на Александруполис и втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет.

 

До края на годината ще е ясна акционерната структура на компанията “Газтрейд” СА, която ще изгради и експлоатира терминала за втечнен газ край Александруполис, се разбра още от включването във “Фейсбук” на живо на премиера. До момента с по 20% в него участват България чрез “Булгартрансгаз” и три гръцки компании – DESFA, DEPА и Газтрейд, както и кипърската GasLog Cyprus Investments Ltd.

 

Проектът включва изграждането на офшорно плаващо, складиращо и регазифициращо звено за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ, което ще се намира на 17.6 км от брега на град Александруполис в североизточна Гърция.

 

До февруари се очаква да се обяви и инвестиционно намерени за избор на оператор на доставката на газ с кораби и изграждането на довеждащ тръбопровод с 14 км подводна и 4 км сухоземна част.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *