Вирусолог: “Новата мутация на коронавируса е по-заразна и особено жизнена”

loading...

Новата мутация на коронавируса е по-заразна, отличава се с особена жизненост и се е адаптирала към хората още по-добре от досегашния вариант”, казва вирусологът Хартмут Хенгел. Въпреки това той не вижда повод за паника.

Колко по-заразен е този нов вариант? Британският премиер Борис Джонсън говори за 70%.

Хенгел: Засега можем да кажем следното: този вариант има генетичните качества да стане самостоятелен. Той се отличава ясно от досега наблюдавания относително хомогенен вирусен геном на Sars-CoV-2. Затова новата мутация безспорно има своя собствена генетична сигнатура. Засега виждаме, че поне във Великобритания този нов вариант изглежда се разпространява по-бързо – тоест, има по-високо число на репродукция. Тепърва ще трябва да се установи дали това важи принципно и за други места.

След като още не е еднозначно доказано, че новият вариант на коронавируса е принципно по-заразен, как да си обясним факта, че над 60% от новите инфекции в Лондон и над 40% от новите заразявания в Южна Англия са причинени именно от тази мутация?

Хенгел: Досегашните данни показват, че новият вариант на коронавируса се отличава с особена жизненост и се е адаптирал към хората още по-добре от досегашния. Фактите, с които разполагаме досега, определено говорят, че вариантът VUI-202012/01 е по-заразен. Засега обаче няма индикации, че той предизвиква по-тежки форми на Ковид-19 или по-висока смъртност.

Съобщено бе, че този вариант на коронавируса се среща вече и в Южна Африка. Там дори се опасяват, че той предизвиква по-тежки форми на заболяването сред младите хора.

Хенгел: Южноафриканският вариант е възникнал независимо от британския, но той също представлява сходна комбинация от мутации. Засега обаче двата варианта не могат да бъдат сравнявани пряко, а и към момента не мога да кажа доколко информациите от Южна Африка се базират на солидни анализи.

Дали новият вариант на вируса вече е пристигнал и в Германия?

Хенгел: Надеждни данни за това все още няма. Не можем обаче да изключим вероятността той вече да циркулира из страната. Но дори още да не е пристигнал, просто няма как да не се появи и в Германия. Въпросът е не дали, а кога.

А доколко ефективни са предпазните мерки, които бяха взети – например ограничаването на пътуванията от и до Великобритания?

Хенгел: Смятам ги за правилни, защото ни осигуряват време. Време, от което се нуждаем, за да съберем информации за този нов вариант на коронавируса.

Има ли индикации, че ваксините, които току-що бяха одобрени, биха могли да се окажат неефикасни срещу новата мутация?

Хенгел: И по този въпрос все още няма надеждни сведения. Но лично аз не очаквам, че ваксината ще бъде неефикасна срещу този вариант на вируса.

Проф. Хартмут Хенгел е директор на Института по вирусология към университета във Фрайбург. Той е и един от експертите в Националната научно-изследователска мрежа, изследваща Ковид-19.

*****

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *