Военното аташе на Русия в България е уличено в шпионаж, потвърди министър Захариева

loading...

Информациите, че военното аташе на Русия Василий Сазанович ще бъде изгонен от страната, заради шпионаж, са верни, каза днес пред “Дарик радио” външният министър Екатерина Захариева. Вчера от прокуратурата съобщиха, че руски дипломат е шпионирал в България в полза на военното разузнаване в Москва, без да съобщят каква е неговата длъжност.


Сазанович събирал държавни тайни от 2017 г. включително за това колко военни на САЩ участват в ученията в България и са разположени в страната, като за информацията е плащал на българин, имащ достъп до такава класифицирана информация. На дипломата са дадени 72 часа да напусне страната.


“Не е работа на военното аташе да предлага възнаграждение и да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон”, каза Захариева, в отговор на въпрос дали работата на военното аташе не е свързана с това да събира военна информация. Тя посочи, че разследването няма как да продължи, защото лицето се ползва с дипломатически имунитет.


“Не е приятно да ти обявят за персона нон грата дипломат, но неприятно е да се нарушават законите в България от дипломати”, коментира още Захариева. Според нея отношенията между България и Руската федерация не са лоши. “Със сигурност извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не подобрява отношенията”, заяви още министърът.


Това е поредният случай на шпионаж, за който прокуратурата съобщава. През септември бяха уличени двама руски шпиони, а външно министерство ги обяви за персона нон грата. Миналата година избухна друг подобен скандал с дипломати – по искане на България Русия отзова един от първите секретари на посолството заради подозрение в шпионаж, след като в края на октомври 2019 г. той бе обявен от прокуратурата за шпионин.


През януари прокуратурата обяви, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, които според държавното обвинение са събирали данни за механизмите на изборния процес в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на руското разузнаване.


Тогава българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за персона нон грата и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната, а съобщението дойде от посолството на Москва в София.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *