Всеки пети с COVID-19 развива психическо разстройство до 3 месеца

loading...

Много преболедували COVID-19 вероятно са изложени на по-голям риск от развиване на психични заболявания, съобщиха психиатри в понеделник, след като голямо проучване установи, че 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психично разстройство в рамките на 90 дни.


Тревожността, депресията и безсънието са най-чести сред възстановените пациенти с COVID-19 в проучването, за които е установена, че са развили психични проблеми. Изследователите от британския Оксфордски университет също откриват значително по-високи рискове от деменция, която е състояние на мозъчно увреждане.


“Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации … показват, че това е вероятно”, каза Пол Харисън, професор по психиатрия в Оксфорд. Лекарите и учените по света трябва спешно да разследват причините и да определят нови лечения за психични заболявания след COVID-19, каза Харисън.


“(Здравните) системи трябва да са готови да предоставят грижи, особено след като резултатите ни вероятно са подценили (броя на психиатричните пациенти)”, добави той.
Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително на над 62 000 случая на COVID-19. Констатациите вероятно ще бъдат същите като на засегнатите от COVID-19 в световен мащаб, казат изследователите


През трите месеца след положително тестване за COVID-19 един от петима оздравели са регистрирани за първи път диагностицирани с тревожност, депресия или безсъние. Това е около два пъти по-голяма вероятност, отколкото при други групи пациенти за същия период, казват изследователите.


Проучването също така установи, че хората с предшестващо психично заболяване са с 65% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 от тези без.


Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че заключенията допринасят за нарастващите доказателства, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и съзнанието, увеличавайки риска от редица психични заболявания.


“Това вероятно се дължи на комбинация от психологически стресови фактори, свързани с тази конкретна пандемия, и физическите последици от болестта”, каза Майкъл Блумфийлд, консултант психиатър в Университетския колеж в Лондон.


Саймън Уесли, професор по психиатрия в King’s College London, каза, че констатацията, че хората с психични разстройства също са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19, повтаря подобни заключение при предишни огнища на инфекциозни заболявания.


“COVID-19 засяга централната нервна система и по този начин може директно да увеличи последващите разстройства. Но това изследване потвърждава, че това не е цялата история и че този риск се увеличава от предишно влошено здраве”, каза той.


Марджъри Уолъс, главен изпълнителен директор на британската благотворителна организация за психично здраве SANE, заяви, че изследването повтаря опита на нейната благотворителна организация по време на пандемията.


“Нашата телефонна линия за справяне се справя с нарастващ брой обаждащи се за първи път, които са с проблеми с психичното здраве, както и с тези, които се завръщат при нас, защото страхът и безпокойството им отново са станали непоносими”, каза тя.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *