В превод от “брюкселски”: Няма ефект от борбата срещу корупцията

loading...

ървият годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който е една от основните инициативи на Европейската комисия, беше обявен днес и повтори старите критики за проблема с корупцията в България и липсата на контрол над главния прокурор. Документът е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен. Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси – и положителни, и отрицателни – за да има достатъно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността и демокрацията.

Полина Паунова, журналист:

 

Безконтролен главен прокурор, на когото де факто са подчинени всички обвинители и следователи. Ниско доверие в антикорупционните институции, въпреки шумните акции, свързани с корупция по високите етажи на властта. Тревожно състояние на медийната среда – непрозрачна собственост; държавно финансиране без ясни критерии, политко-медийна собственост.

 

Така изглежда България в Европа. Всичко обаче ни е наред. А на еврокомисарите, като не им харесва и намират кусури – да ходят пеша.

 

Иво Инджов, експерт по политически комуникации:

 

Европейската комисия констатира, че липсата на резултати в борбата с копупцията е основната причина за летниге протести в България през 2020 година.

 

Владислав Панев, общински съветник, съпредседател на “Зелено движение”:

 

Днешния доклад за България на Европейската комисия ще го откриете на много места и си е негативен, както и предишните. Дали брюкселци са казали едно и също нещо по този или онзи начин, няма никакво значение за живота на хората и за средата за бизнес. Това си го разбират само чиновниците, а властта използва даден израз, за да се хвали колко хубав е доклада и обратно.

 

Добре е да се замислим защо нещата по редица теми вървят на по-зле от 2007 насам. Което ни изяжда потенциала като държава. И така е не само в България, а практически в цяла Централна Европа.

 

В Брюксел дават ли си сметка, че финансират корупцията и олигархията? И че по този начин насаждат антиевропейски чувства дори в хора, които по принцип симпатизират на идеята за континент без граници. Че Европа изостава практически от целия свят дори по теми, които ги има за приоритет?

 

Има базови въпроси, на които ако не се отговори, ще четем негативни доклади още 100 години. И какво от това? Един проблем за да се реши, първо трябва да се осъзнае.

 

Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство, кандидат за евродепутат от “Да, България!”, във “Фейсбук”:

 

Ето го резюмето за България от днешния доклад по върховенството на правото на Европейската комисия. Акценти (в превод от учтив брюкселски):

 

– Не искате и не искате да приложите препоръките на Венецианската комисия за ефективен контрол над главния прокурор.

 

– Суетите се с някакви реформи, но смислени присъди за корупция няма и няма.

 

– Не реагирате на атаки срещу съда, но се пробвате да прокарвате поправки, с които допълнително да го подчините.

 

– Обществото ви няма доверие, защото не вижда резултати от така наречената ви борба с корупцията – затова са и протестите от лятото на 2020.

 

– Лобизмът се вихри необуздан, а законодателният процес е непредвидим и непрозрачен.

 

– Медийният плурализъм е в криза – СЕМ не работи, политиците имат голямо влияние над медиите като собственици и иначе, а физическите и онлайн атаките над журналисти продължават.

 

Ивет Добромирова, журналист:

 

Новината от ЕК: Механизмът за наблюдение на върховенството на правото в България остава.

 

euractiv.bg:

 

Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка остава паралелно с общия мониторинг на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в 27-те страни от ЕС. Това се разбра в сряда от думите на еврокомисаря Вера Йоурова при представенота на първия доклад за всички държави.

 

“Механизмът за наблюдение продължава. Работата по него не е приключена. Посланието от улиците е много ясно: доверието в съдебната система е много ниско”, каза Йоурова. И допълни, че “българското правителство трябва да се отнесе много сериознo, когато хората изразяват такова недоверие, когато те не вярват, че държавата може да осигури справедливост. Това е много сериозно”.

 

Светослав Малинов, ръководител на Катедра “Политология” във Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и бивш евродепутат от групата на ЕНП, по БНР:

 

България прилича на студент, който 10 години е бил връщан на поправителна сесия. Това беше нашата история. 12 години даже ние получавахме критични доклади, по-малко критични доклади, леко положителни, но все пак критични доклади за това, че не се справяме с върховенството на правото, че имаме корупция, нереформирана съдебна система. И накрая дойде един нов механизъм.

 

Оттам тръгна всичко – това усещане на много голяма част от европейските граждани, особено на страните донори, че техните пари се разхищават от правителства, които не уважават европейските ценности. Без европейски ценности не трябва да има европейски пари. Най-после дойдохме до този момент.

 

Механизмът за европейски контрол се провали и то го провалихме ние – България и Румъния, демонстрирайки, че ЕС няма механизъм да накара държава членка да прави радикални реформи за благото на своите граждани, не заради европейските бюрократи. За жалост трябваше да минат наистина 12 години, за да се види, че държава като България не може да осъществява такива реформи.

 

Европейският съюз се оказа безпомощен пред държави членки, нарушаващи върховенството на правото и сега намери новия механизъм. Дано той да проработи. Това е голямата поука от провала на България и отказа да извършва реформи, които обеща да извърши, когато се взимаше през далечната 2005-а решение да станем членове, без да сме подготвени. Ние не отговорихме на този жест на европейските политици и в някакъв смисъл направихме сериозен принос към развитието на Съюза, макар и негативен.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *