В САЩ виждат “превю на края на цивилизацията” в изстрелване на руските ракети “Булава”

loading...

Американското списание Popular Mechanics оцени залпови изстрелвания на четири руски балистични ракети “Булава” от подводницата “Владимир Мономах”, като нарече изпитанията “превю на края на цивилизацията“.

Руската атомна подводница от проекта 955 (код “Борей”) “Владимир Мономах” в събота за първи път изстреля четири ракети “Булава” от подводни позиции в Охотско море по полигона “Чижа” в Архангелска област. Всички бойни глави на ракетата са достигнали успешно полигона.

Американското издание отбелязва, че ракетите са прелетели над почти цялата територия на Русия, “от място на север от Япония до място близо до Финландия”.

В статията също така се уточнява, че ракетите “Булава”, изстреляни от Охотско море, могат да достигнат по-голямата част от САЩ на запад от река Мисисипи, докато ракети, изстреляни от Бяло море, могат да достигнат територията на САЩ на изток от тази река.

Хубаво е, че беше просто изпитание“, пише авторът на материала.

В публикацията също така се твърди, че “Булава” е “приблизително еквивалентна” на американската ракета Trident D-5. Подчертава се, че половината от 12-те теста на най-новите руски оръжия, проведени в периода 2003-2009 г., не са завършили с успех, но всички десет изпитания от 2018 г. са били успешни.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *