Григор Лилов : Скандалът с Румен Радев във Естония е безспорен!

Скандалът с Румен Радев е безспорен.
Никакви официални изявления на българската страна не могат да го скрият огромния дипломатически гаф, който се разнася навсякъде по света.
Още повече, че конференцията „Три морета” беше замислена и предвидена като виртуална – т.е. по сателитна връзка и присъствие на живо не беше необходимо.
———————————-
“Срещата на върха на инициативата, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация се изолира в хотела. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка”, написа естонската ръководителка Керсти Калюлайд.
https://www.facebook.com/KerstiKaljulaid/
—————————-
.
По моя информация скандалът се е разразил непосредствено преди официалната вечеря снощи.
Наложило се спешно президентът Румен Радев да даде тест за Короначумата (снимка). Това е станало незабавно след приключване на вчерашното мероприятие от конференцията. За щастие тестът се оказал отрицателен. Тестовете са дали и 35 души на делегацията и 10 журналисти, които са я придружавали. Никой от българите не бил допуснат на официалната вечеря.
.
До излизането на тестовете българската група била разделена, като президентът се наложило да нощува на друго място за разлика от „Радисън”, в който била настанена делегацията.
По моя информация от дипломатически източници, човек от българската група се е оказал с положителна реакция. Заради това днес в 11 часа посещението беше анулирано от естонска страна, което е много рядък прецедент в дипломацията.
Вероятно и затова на летище София при завръщането на делегацията пред ВИП-а дойдоха и няколко линейки.
.
Реакцията на естонците аз бих нарекъл мека на фона на случилото. Така или иначе имаше среща между двамата президенти, Радев присъстваше на живо на мероприятието вчера. (давам снимки). Пак за щастие тестовете на чуждите правителствени ръководители, контактували с Румен Радев, са отрицателни.
.
Безотговорността на родните държавници е пословична. Реакцията на президента ни след кацането му в София е повече от скандална.
Няма как да не е знаел преди заминаването си за разболелия се командир на военновъздушните сили ген. Димитър Петров, с когото се видя в петък на празника на бойната ни авиация. А ако не е знаел или не е бил информиран, което също е допустимо, това означава, че вместо президент си имаме фигурант.
.
Правило е непосредствено преди посещение в чужбина да се направи Коронатест. Правило е да се спазват всички изисквания на протокола на домакините. Между впрочем, докато Румен Радев се прави на герой, Бойко Борисов е тестван ежедневно.
Правило и морал е да пазиш хората около себе си вместо да криеш контакта си със заразен.
Нямам думи за постъпката на Румен Радев.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.4 / 5. Брой гласове: 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

One thought on “Григор Лилов : Скандалът с Румен Радев във Естония е безспорен!

  • Avatar
    21.10.2020 в 8:31
    Permalink

    Значи и Тръмп не е бил информиран за заразен човек около него когато се е “разболял” . И това също е “огромен световен скадал” на фона на нашия . И дядо Тръмп също е имал контакти след като е бил с + тест без той да знае , а при нашия президент теста е отрицателен. Логично е да се нарече това активно мероприятие от страна на МЗ и МВнР по поръчка на правителството ни заради изказването на Радев за тръбите и асфалта. Това е в стила на ГРОБ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *