Депутатите приеха на първо четене увеличение на заплатите за всички магистрати и допълнителни бонуси

loading...

По три заплати отгоре за магистратите в натоварените съдилища, по четири за колегите им в специализираните органи и 10% увеличение на възнагражденията за всички. Това предвижда бюджетът на съдебната власт за 2021 г., който беше приет на първо четене от правната комисия в парламента, съобщава lex.bg.


Тази година безпрецедентно поисканото от Висшия съдебен съвет (ВСС) и даденото от правителството съвпадат, като има разминаване само от 29 млн. лв. по отношение на капиталовите разходи. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че този бюджет ще позволи назначаването на още 100 съдебни помощници в съдилищата, на нови 74 системни администратори и на още 138 деловодители, които са необходими заради внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).


Предвидените пари ще позволят и индексация с 10% на заплатите на всички 14 352 работещи в съдебната система. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова също посочи, че парите, които правителството предлага на Инспектората към ВСС за 2021 г. ще са достатъчни, за да работи той спокойно. От БСП обаче заявиха, че няма да подкрепят нито предложението на ВСС за бюджет на системата, нито това на Министерския съвет, тъй като не виждат заложени реформи.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2.3 / 5. Брой гласове: 8

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

One thought on “Депутатите приеха на първо четене увеличение на заплатите за всички магистрати и допълнителни бонуси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *