Д-р Виктор Серафимов: Борисов ще използва гласуването за ВНС, за да подаде оставка

Виктор Серафимов е доктор по международно право и международни отношения и член на Изпълнителния съвет на ПП “Републиканци за България”, с когото TOPNOVINI.BG разговаря през септември във връзка с проекта за нова Конституция, внесен за разглеждане в Народното събрание. Два месеца по-късно, решихме да го потърсим за последващ коментар по темата.

Д-р Серафимов, през септември направихте прогноза, че до избори за Велико народно събрание няма да се стигне. Поддържате ли все още това мнение?

Последните месеци категорично показаха, че управляващото мнозинство, което внесе проекта за нова Конституция възприема конституционния дебат като обикновено средство за отлагане на разговорите, свързани с подаването на оставка на правителството.

Парламентът създаде временна комисия в състав от 10 народни представители, която да обсъди и анализира проекта, както и да предложи евентуалните промени, които да бъдат внесени в направения проект. С това решение на Народното събрание бяха провокирани две големи дискусии.

От една страна, президентът сезира Конституционния съд, който да се произнесе за евентуалната противоконституционност на решението на парламента, с което се дава възможност на временната комисия да внася промени в проекта за нова Конституция. Дали решението ще бъде обявено за противоконституционно – предстои да видим.

Радев сезира Конституционния съд за комисията за нова конституция

От друга страна, възникна въпросът до каква степен обсъждането на този проект има смисъл, при условие, че парламентарната опозиция не е включена във временната комисия. От този дебат е изключена и извънпарламентарната опозиция. Трябва да кажем, че към момента социологическите проучвания показват, че извънпарламентарната опозиция има значително по-голяма подкрепа от вносителите на проекта.

На практика, проектът ще бъде обсъждан от представители на парламентарните групи, които подкрепиха с подписите си първоначалното му внасяне. С оглед на това, че всички членове на Временната комисия са подкрепили внесения проект с подписите си, можем да предположим, че многообразието на мнения в комисията няма да бъде впечатляващо. Напротив – мненията ще бъдат единни и ще зависят от волята на Борисов, който видимо диктува как ще протече разговорът за нова Конституция.

Считам, че евентуалната противоконституционност на решението за формиране на временната комисия, която да обсъди проекта, в контекста на тоталната изолация на парламентарната и извънпарламентарната опозиция напълно опорочава конституционния дебат. За да се вземе решение за насрочване на избори за Велико народно събрание са необходими не по-малко от 160 гласа. Ако през септември събирането на това мнозинство беше трудно постижимо, то с изолацията на опозицията от обсъждането на проекта, то става напълно невъзможно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *