Д-р Иван Маджаров: Лекарите не носят отговорност за ваксината

loading...

Лекарите не носят отговорност за ваксинацията. За никое лекарство лекарят не носи отговорност, защото винаги го прилага след информираното съгласие на пациента. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров не смята, че ще има толкова странични ефекти от ваксинацията. Всеки, който има имунитет и антитела срещу коронавируса, няма как да бъде разпространител на вируса и не е податлив на инфекция. В този случаи маските трябва да станат излишни, категоричен бе д-р Маджаров.

Той е мнение, че повече медици ще се ваксинират срещу COVID-19 от настоящата бройка – около 33%. Въпрос на личен избор е ваксинацията срещу коронавируса, уточни д-р Маджаров, който одобрява ваксината и също ще се ваксинира.
Лекарите трябва да убеждават пациентите си в ползата от имунизацията. Всеки би трябвало да използва съвременните средства за масова информация и да направи своя избор, иначе би прозвучало като търговска реклама, каза още д-р Иван Маджаров.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията “Модерна”. Ваксините на “Джонсън и Джонсън” и “Астра Зенека” са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 8

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *