Еврокомисията ще предложи задължителни енергийни стандарти за сградите

loading...

Европейската комисия ще предложи в сряда задължителни минимални енергийни стандарти за вече построените сгради в Европейския съюз. Според проекта, който е видяла агенция “Ройтерс”, се предлага и най-малкото удвояване на темпото, с което ще се санират и обновяват жилищни и други сгради до 2030 г.

 

Целта на инициативата е да се намалят вредните за климата емисии до т.нар. въглеродна неутралност до 2050 г. и да се създадат десетки хиляди работни места в сектора за саниране на сгради.

  • Над една трета от емисиите от въглероден диоксид в ЕС идват от сградите, много от които се отопляват с изкопаеми горива. Те поглъщат и 40% от потреблението на енергия. Повечето от сградите, в които живеем и работим, ще се използват и в средата на века, което означава, че трябва да се подобри енергийната им ефективност, ако ЕС иска да постигне “зелените” цели, които си поставя.


В момента всяка година на обновяване се подлагат около 11% от сградите, но тези процедури в повечето случаи не засягат енергийния им статут. Темпото на енергийно обновяване в ЕС е стагнирало на ниво от 1%, посочва “Ройтерс”.

 

 

В сряда ще бъде представена стратегията, а идеята е стандартите да бъдат предложени през 2021 г. след анализ кога да бъдат въведени и в какъв срок да ги постигне всяка конкретна сграда.

 

 

Планът, цитиран от “Ройтерс”, предвижда обхващане на всички типове сгради.

 


 

 

“Изключително важно е да имаме повече регулации със задължителна сила”, казва за агенцията Луиз Сандърланд, съветник в неправителствената организация Regulatory Assistance Project. Тя дава пример с такива стандарти в Нидерландия, които стимулираха темпото за саниране на жилищата за социално нуждаещи се.

 

Целта е собствениците да модернизират съгласно стандартите имотите си в определен срок с финансовата подкрепа от различни източници, включително предложения фонд за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро до края на 2023 г.

 

Брук Райли, който отговаря за връзките с евроинституциите в производителя на изолационни материали Rockwool Group, казва, че 2030 г. би била идеална дата за налагане на стандартите, за да се даде време на инвеститори и собственици да се подготвят.

 

Изчисления от проектния вариант на стратегията показват, че тя ще добави до 2030 г. в този сектор от строителството допълнителни 160 хиляди работни места.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *