Еврокомисията ще предложи навсякъде да се признават родителските права на еднополови двойки

loading...

Еврокомисията ще предложи родителството на еднополови двойки да се признава навсякъде в ЕС. Това е част от първата по рода си стратегия за равнопоставеност на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър лица (ЛГБТИК), обявена от председателя Урсула фон дер Лайен в нейната реч за състоянието на Съюза през 2020 г.


В стратегията са набелязани поредица от целенасочени действия, групирани в четири основни стълба, които са съсредоточени върху: борба с дискриминацията; гарантиране на безопасността; изграждане на приобщаващи общества; и водеща роля в призива за равнопоставеност на ЛГБТИК по света.


– Борба с дискриминацията: Правната защита срещу дискриминация е от ключово значение за постигането на напредък. Комисията ще направи преглед на положението, особено в областта на заетостта. Докладът относно прилагането на Директивата за равно третиране в областта на заетостта ще бъде публикуван до 2022 г. Като последващо действие на доклада Комисията ще предложи законодателство, по-специално относно засилването на ролята на органите по въпросите на равенството. Комисията ще предложи също така регулаторна рамка, която ще обърне специално внимание на риска от предубеденост и дискриминация, присъщи на системите за изкуствен интелект (ИИ).


– Гарантиране на безопасността: ЛГБТИК лицата страдат прекомерно от престъпления от омраза, слово на омраза и насилие, при което недостатъчното докладване на престъпленията от омраза продължава да бъде сериозен проблем. За да се хармонизира защитата срещу престъпленията от омраза и словото на омраза срещу ЛГБТИК, през 2021 г. Комисията ще представи инициатива за разширяване на списъка на “престъпленията на ЕС”, за да бъдат включени престъпленията от омраза и словото на омраза, насочени срещу ЛГБТИК лицата. Освен това Комисията ще предостави възможности за финансиране на инициативи, насочени към борба с престъпленията от омраза, словото на омразата и насилието срещу ЛГБТИК лица.


Всички трябва да се чувстват свободни да бъдат такива, каквито са – без страх или преследване. Ето това е Европа и това е нещото, което отстояваме.

Вера Йоурова, вицепредседател на ЕК за ценностите и прозрачността

– Защита на правата на семействата на ЛГБТИК лицата: Поради различията в националното законодателство между държавите членки е възможно семейните връзки да бъдат невинаги признавани, когато семейства на ЛГБТИК лица преминават вътрешните граници на ЕС. Комисията ще представи законодателна инициатива относно взаимното признаване на родителството и ще проучи евентуални мерки в подкрепа на взаимното признаване на еднополовите партньорства между държавите членки.


– Равнопоставеност на ЛГБТИК по света: В различни части на света ЛГБТИК лицата са изложени на тежки нарушения и погазване на правата. Комисията ще подкрепя действия за равнопоставеност на ЛГБТИК в рамките на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИСРМС), Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) и фонд “Убежище и миграция”. Европейската комисия ще наблюдава редовно изпълнението на действията, очертани в стратегията, и ще представи междинен преглед през 2023 г.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *