Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: “Най-накрая постигнахме споразумение след дълъг и с много завои път. Това е добро споразумение, което е справедливо, балансирано и отговорно за двете страни”.

Първозапазва се лоялната конкуренция на единния пазар. Правилата и стандартите на ЕС ще бъдат спазвани. Имаме ефикасни инструменти за реакция, ако лоялната конкуренция е нарушена и засегне нашата търговия. Второ, ние ще продължим да си сътрудничим с Великобритания във всички сфери на взаимен интерес, такива като климатичните промени, енергетиката, транспорта. Трето, осигурихме си 5,5 г. на предсказуемост за нашите риболовни общности”, обясни Фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия съобщи, че има мерки, които ще бъдат предприемани, ако една от страните не играе по правилата. Ще има преглед на всеки четири години, за да се гарантира, че двете страни спазват правилата в това споразумение и се запазва лоялната конкуренция.

Твърд Брекзит нямаше да бъде добър за двете страни, но Великобритания щеше да бъде засегната по-тежко от ЕС. По отношение в сферата на рибарството, ние направихме голяма крачка напред и постигнахме добро споразумение, така че това показва, че от позицията на силата можете да постигнете много, добави тя.

“Този цял дебат винаги е бил за суверенитета, но какво наистина означава през XXI век”, попита тя.

Урсула фон дер Лайен се обърна към всички европейци: “Време е да оставим Брекзит в миналото. Нашето бъдеще е в Европа”.

Днес е ден на облекчение, каза от своя страна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и добави, че има и тъга, когато се сравнява предишното с това, което предстои. 

Евродеуптатът Ги Верхофстат, който служи като председател на Работната група за Брекзит към Европейския парламент, изрази надежда, че споразумението ще бъде първата стъпка към връщането на Великобритания в европейското семейство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън повтори, че Брекзит се е случил против волята на Шотландия.

Време е да поемем контрол над нашето бъдеще като независима европейска страна, подчерта тя в “Туитър”.

Бившите премиери на Великобритания Дейвид Камерън и Тереза Мей приветстваха споразумението в края на една тежка година.