Заведенията не искат да бъдат ограничени отново заради COVID епидемията

Две сдружения на заведения в България разпространиха позиция, с която се противопоставят на вероятността, заявена от главния държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев в интервю за “Дневник”, работата им да бъде ограничена, в случай че броят на пациентите с COVID-19 в продължение на седмица продължава значително да се увеличава. През последните два дни бяха отчетени рекордните 436 и 437 новозаразени за денонощие.

 

На брифинг в четвъртък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов няколко пъти настоя, че засега не се налага връщане на каквито и да било стари ограничения. Ангел Кунчев също не е анонсирал въвеждане на мерки веднага, но отбеляза, че заради нарастване на COVID болните някои държави вече са ограничили работата на заведенията, основно на нощните клубове, а на места практиката е ресторантите да работят до 22 или 23 часа.

 

В становището си организациите на заведенията твърдят, че “до момента няма нито едно доказателство за създадено огнище на СOVID-19, свързано с нашия сектор. Още повече че заведенията са място, където има голямо текучество на хора и няма постоянно пребиваващи на едно място групи”. От съобщението не става ясно защо голямото текучество да не е фактор за разпространение на заразата.

 

На брифинга на щаба в Министерството на здравеопазването в четвъртък Ангел Кунчев каза, че според личното му мнение мярката в някои страни за затваряне на заведения в 22 часа е “странна”, защото “преди 22 часа също се заразяваме и ако седна в компания и не спазвам дистанция или не нося маска, също се заразявам”.

“Ще се вземат ли мерки?! Сигурно ще се вземат, ако се наложи! Представете си, че говорим не за 400, а за 5 хил. дневно! Разбира се, че ще вземем мерки”, разпалено реагира доц. Кунчев е отговор на настоятелните въпроси на журналисти при какви прагове ще се затягат мерките.


И все пак възможността за ограничения за заведенията, основно на нощни клубове, предизвиква негодувание в съсловните организации: “Това внася допълнително напрежение както сред собствениците на заведения, така и сред хилядите ни служители, които се страхуват да не останат отново без препитание”, пише в позицията им и припомнят, че вече три месеца работят с намален капацитет.


“Оставаме в готовност да отстояваме правото си на труд и да се противопоставим на дискриминацията към нашия бранш с всички позволени от закона средства”, завършва съобщението на организациите, без да се уточнява дали имат предвид заявка за протест.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *