Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Те много разчитаха, че някой ще извие ръцете на България, за да се съгласи без никакъв компромис и действия от тяхна страна. Няма такова нещо, никой не може да ни извие ръцете, дори Брюксел.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод отношенията ни със Северна Македония.

По думите ѝ решенията за тези въпроси се взимат с единодушие, а не с мнозинство.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членовете и на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълняват, пояснява Захариева.
Вицепремиерът отбеляза, че няма държава, която да иска да влезе в ЕС и да има нерешени двустранни въпроси със съседна страна.

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава. Ние излагаме проблема ясно, а една държава кандидат трябва да изпълнява договорите, които е подписала.

Тя е категорична, че няма как да дадем доверие напред, защото вече сме го правили.

Българската държава не може да търпи антибългаризма, подчерта външният ни министър.
Според Захариева е недопустимо държава, която върви по демократичния път и иска да стане член на ЕС, да не промени идеологията си.

Вицепремиерът заяви, че не ѝ се иска отношенията ни със Северна Македония да се влошат, но страната ни остава твърда в позицията си и няма да приеме преговорната рамка, докато не видим вътре в нея притесненията си.

Захариева е на мнение, че Република Северна Македония ще бъде подготвена да влезе в ЕС, когато страстите се успокоят и започне да се мисли по-разумно и се вгледат какво пропускат, защитавайки националността си.

По отношение на назначаване на наши посланици в други държави, външният ни министър обясни, че те не могат да се превръщат в залог на отношенията между президента и правителството.

Нека да не политизираме излишно дипломатическата служба, призова Захариева.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *