Защо все повече германци не искат да се ваксинират?

loading...

След почивните дни в Германия започват ваксинациите срещу коронавируса. Мнозина обаче са по-скоро скептични – от пролетта насам готовността на германците да се имунизират дори е спаднала – от 80% на под 50%. Защо?

Първите ваксини срещу коронавирус в Германия ще бъдат поставени на 27 декември. Идва ни да кажем: “Най-после”. Надали някоя тема е попадала по-често под прожекторите тази година от потенциалната ваксина срещу Ковид-19.

По данни на проекта COSMO на Университета в Ерфурт, по време на първата вълна през пролетта около 80 процента от германците бяха готови да се ваксинират. Сега те са едва около 49 процента. Как е възможно това на фона на пълните интензивни отделения и все повечето жертви на заразата?

Ключово е доверието в сигурността

Корнелия Беч, професорка по здравна комуникация в Университета в Ерфурт, има обяснение: “Точно защото имунизация сега е близка и реална, нарастват и колебанията”. Тя обяснява психологическите причини на това поведение – “когато нещо изглежда далечно, то често изглежда и по-желано”. Най-важният фактор за готовността за имунизация е вярата в сигурността на ваксината. „Хората имат невероятно голяма нужда от информация и тези, които се нуждаят от повече информация, обикновено са и малко по-скептични“, казва Беч.

За постигането на имунитет е необходимо между 60 и 70 процента от населението да се имунизира. Затова германското правителство се надява колкото се може повече да изберат да го направят.

Страх към непознатото

Изследователят на страха Борвин Бандело от университета в Гьотинген има друго обяснение защо толкова хора са резервирани към ваксините. Според него човекът развива страх към непознатите опасности. И това води до ирационални действия като изкупуването на тоалетна хартия в началото на пандемията. Сега имунизацията се възприема като новата непозната заплаха, докато с коронавируса вече сме свикнали.

Интересно е, че готовността за имунизации не е висока дори сред медицинския персонал, който е особено тежко и диспропорционално засегнат. Според проучването на COSMO и данните на института “Роберт Кох”, сред медиците делът на тези, които са склонни да се ваксинират, е още по-нисък и от средния за Германия. 

Ваксините спасяват животи

Ваксината на BioNTech и Pfizer премина през обичайните три фази на разработване и одобрение. Десетки хиляди в САЩ, Канада, Великобритания и други страни извън ЕС вече са ваксинирани. При тях настъпиха обичайните локални реакции на ваксинация, които се срещат и при ваксината срещу грип: болка на мястото на инжектиране, умора, а при една трета от ваксинираните – главоболие и студени тръпки. Има случаи и на по-силни алергични реакции.

Ако обаче изберете да не се ваксинирате, поемате риска да се разболеете тежко от Ковид-19. В Германия около 1,6 процента от хората с потвърдена инфекция на SARS-CoV-2 са починали. Това означава, че около 27 хиляди души са загубили живота си само във Федералната република. Докато до момента никой не е починал в резултат от имунизация срещу Ковид-19.

Графиката показва промяната (от април до юни) в нагласите в Европа относно ваксинирането

Графиката показва промяната (от април до юни) в нагласите в Европа относно ваксинирането

„Шансът да се разболеете или да умрете от коронавирус е в пъти по-голям от риска да настъпят странични ефекти от ваксинацията“, заключава Бандело. Със сигурност е добре, когато известни личности като Джо Байдън се ваксинират пред камерата. Това помага на хората да придобият увереност, казва още той. Според него, може да се помисли за провеждане на кампания с ваксиниране на известни лица и в Германия. 

Това поражда скептицизъм

Това, което още липсва, са дългосрочни проучвания, тъй като ваксината не съществува от толкова дълго. Така че все още няма информация за възможни дългосрочни ефекти от ваксинацията. Преди всичко бързото разработване на ваксината и цялата тази спешност, с която сега се подхожда към ваксинациите, създават скептицизъм сред хората, казва Нойфайнд. Затова е напълно нормално, че има въпроси, допълва тя. 

И тримата експерти предполагат, че желанието за ваксиниране ще се увеличи, щом кампанията започне. Те очакват, че с нарастването на броя на ваксинираните ще намаляват и страховете на хората. 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2.7 / 5. Брой гласове: 19

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *