Испания планира регистър на отказали да се ваксинират срещу коронавируса

loading...

Испания панира да изготви регистър на лицата, които отказват ваксина срещу коронавируса, предаде ДПА, като се позова на испанския здравен министър Салдавор Иля. Целта била кампанията да се избегнат грешки в кампанията за ваксиниране, т.е. да е записано, че човекът не е пропуснат, а е имал възможност и се е отказал от нея.

 

Проучване на общественото мнение показа преди дни, че делът на нежелаещите ваксината е намалял от 47% през ноември на 28% сега.

 

Всеки в Испания е приканен да се ваксинира. Ваксинирането е доброволно. Но онези, които откажат ваксинацията, ще бъдат отбелязани в регистър, поясни Иля пред телевизия “Ла Секста”.

Регистърът няма да бъде правен обществено достояние и ще бъде обект на строги правила за защита на личните данни, добави министърът. Но информацията в него може да бъде предоставена на разположение на други европейски партньори.

Подобно на други европейски страни Испания започна ваксинацията в неделя и първата ваксинирана беше 96-годишната Арасели Идалго от Гуадалахара.

 

През идните 12 седмици Испания очаква да получи 4.6 милиона дози ваксини, с които могат да бъдат ваксинирани 2.3 милиона души.

 

Министър Иля коментира още, че регионалните власти ще се свързват с гражданите, когато дойде техен ред да се ваксинират. “Хората имат право да откажат, макар че според мен това е грешка. Ще се опитаме да разсеем съмненията им, защото ваксинирането спасява живот и е начинът да излезем от тази пандемия”, допълни той.

 

В понеделник броят на починалите от COVID-19 в страната надхвърли 50 хиляди. Заразените от началото на пандемията са повече от 1.8 милиона. До началото на май 2021 г. е въведен вечерен час от 23 до 6 часа, а на много места е позволено излизането от дома само за ходене на работа, до аптеката или за грижа за възрастни хора и деца. Регионалните лидери имат право да затегнат режима със затваряне на границите.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

One thought on “Испания планира регистър на отказали да се ваксинират срещу коронавируса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *