Исторически избори в САЩ: Байдън води

Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно определени от наблюдателите като исторически, е продиктуван от контраста в концепциите на двамата кандидати за бъдещето на САЩ и на света.

Страната е изправена пред два радикално различни пътя във вътрешната и международната си политика. Според всички социологически проучвания кандидатът на демократите Джо Байдън има значителна преднина в националния вот – това обаче не му гарантира победата, тъй като президентът на САЩ не се избира пряко, а от електорите излъчени от отделните щати на базата на местния вот.

Твърде вероятно е победителят да не стане известен до края на изборната нощ, ако резултатите в т. нар. ключови щати са твърде близки. Ако резултатите не покажат категоричен победител, името на следващия президент може да стане известно след дни или след седмици: в зависимост от това кога ще бъдат преброени милионите бюлетини – в някои щати отчитането на вота по пощата тепърва предстои. В Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин преброяването на гласовете, подадени по пощата, ще започне едва във вторник.

Най-важните ключови щати за изхода от вота са Пенсилвания, Флорида, Аризона, Северна Каролина, Уисконсин, Мичиган.

Победителят би станал известен в изборната нощ само при категорична победа на единия от кандидатите.

Освен за президент, американските избиратели днес гласуват на избори за Конгреса и за Сената – ще бъдат разпределени една трета от сенатските мандати.

Би Би Си обобщава възможния изход от президентската битка в четири вероятни сценария:

Първият сценарий – лека победа за Байдън. Най-простият вариант – в съзвучие с картината от социологическите допитвания. Без спорни ситуации и без необходимост за ново преброяване на бюлетини.

Втори сценарий – разгромна победа на Байдън. Кандидатът на демократите побеждава с унизителна за съперника си преднина. Това би поставило сегашния вот редом с разгромните победи на Роналд Рейгън над Джими Картър през 1980 г. и Джордж Буш-старши над Майкъл Дукакис през 1988 г.

Трети сценарий – шокираща победа на Тръмп, както през 2016 г. Изборните резултати се разминават с проучванията на общественото мнение и за втори пореден път фаворитът в изборната битка търпи поражение. За да стане това, Тръмп трябва да победи във Флорида и в Пенсилвания.

Четвърти сценарий (малко вероятен) – двамата кандидати печелят равен брой представители (електори) в изборната колегия – по 269. Ако се стигне до патова ситуация в Избирателната колегия, тогава изборът се решава от новоизбраната Камара на представителите

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *