Кабинетът обеща да увеличи пенсиите до 369 лева с 10%, останалите – с 5%

Министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че в проектобюджета за 2021 година са планирани допълнително 1.8 млрд. лв. за увеличение на пенсиите. Предвижда се минималната пенсия да стане 300 лв., пенсиите между 300 и 369 лв. (линията на бедността) ще нараснат с 10%, а останалите – с 5%, каза Ананиев. Максималният осигурителен доход няма да се увеличава, подчерта министърът на финансите.


Той, заедно с премиера Боийко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и лидерите на КТ “Подкрепа” и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров направиха “оперативка” под дъжда в полето близо до АЕЦ “Козлодуй”, който инспектират. “Тази нива тук ще стане Седми реактор”, посочи Борисов.


“Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим”, заяви министър-председателят, който остана без чадър по време на разговора, излъчван във “Фейсбук”.


Обещанията на управляващите днес идват след повече от три месеца протести с искане на оставката на правителството на Борисов заради корупцията, а междувременно всички пенсионери от август получават по 50 лева надбавка към пенсиите си като мярка за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса. Мярката ще продължи до края на мандата през март.


“11 години във всяко наше правителство сме държали излишък на бюджета, не могат да ме обвинят в предизборна кампания”, каза Борисов. Той обяви, че утре кабинетът ще отпусне 5 млн. лв. за купуване на лекарството “Ремдесивир”, което помага в лечението за коронавирус. “Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, 360 милиона лева са за учителите, което бяхме планирали до края на мандата”, каза още той.


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров призова хората да харчат, за да не се стигне до икономическа криза.


Днес следобед националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда увеличението на възнагражденията в държавната администрация.


 

 

Ключови думи към статията:

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *