Костадин Ангелов : “Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките

На днешния ден, когато православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровителят на българския народ, празнуват и българските лекари.

В обръщението си към своите колеги министърът на здравеопазването Костадин Ангелов отчита, че сякаш празничното чувство отсъства – изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса – “Повечето от колегите му днес няма да празнуват – те ще бъдат на работа, в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.”

Костадин Ангелов се тревожи, че дори и в тази пандемия българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава. “Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме.”

В обръщението си Ангелов изброява имената на тринадесетте лекари, загубили живота си на работното си място по време на пандемията: д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков, д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

“Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си”, посочва Ангелов.

Здравният министър подчертава, че всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти, а разликата тази година е, че обществото е научило техните имена, историите им.

“Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го. Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина.

Костадин Ангелов благодари на колегите си за всичко, което правят за здравето на своите пациенти: “Бъдете здрави!”

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *