Кристалина Георгиева очаква влошаване на стандарта на живот

Световната икономика започва изкачване от дъното, пътят ще е неравен и несигурен, обяви на пресконференция за българските мерки управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщава БНТ.

МВФ прогнозира спад на глобалната икономика от 4.4% до края на 2020 г. вследствие на пандемията от коронавирус. Тя ще остане доста под предкризисните нива на растеж въпреки очакваното възстановяване от 5.2% през 2021 година

Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, коментира Георгиева. “Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителствата трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги”.

Към момента България се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. “България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория“.

Георгиева обясни, че трябва да се обръща специално внимание на банковата система. МВФ очаква промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите.

Основните препоръки са: да продължи фокуса върху здравето, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика; докато не видим здравната криза да отмине, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент; фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия. Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции.

Какъв ще бъде света след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Трябва да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век – дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива.

Според Георгиева, успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

2 thoughts on “Кристалина Георгиева очаква влошаване на стандарта на живот

 • Avatar
  18.10.2020 в 20:12
  Permalink

  Какво значи да сме заедно като свят ? Искаш да кажеш да сме послушни марионетки на родтшилдови и да не се противим много много ! Ако сме заедно всичко ще се оправи ? Тази жена Кристалина Георгиева е част от ПЕТАТА КОЛОНИЯ (царството на сатана) ,която е родоотстъпник ,предател със много висока заплата ….сиреч продала се е за пари и е под контрола на ротшилд и компания от глобалисти ,сатанисти ,и всички адови орки на планетата земя ! Тя иска да каже ,че когато корабът потъва ние трябва да сме заедно , за да потънем всички ,а не да търсим начини да се спасим и най-вече да потърсим проблема защо се е стигнало дотук : до корабокрушението ! ! ! #знанието е враг на невежеството !

  Отговор
 • Avatar
  18.10.2020 в 21:04
  Permalink

  Защо сте ми изтрили коментара за Цветелина Георгиева ? Явно и вие обслужвате нечии интереси ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *