Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов може да се споразумеят по спора за Гоце Делчев. Това твърди депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи на Северна Македония Антонио Милошоски, предаде БНР.

Депутатът обяви във Фейсбук, че е разбрал от дипломатическите среди какви са предложенията за взаимно приемлива формулировка.

Позовавайки се на източници от външното министерство в Скопие, Милошоски пише, че по предложение на София на 11 ноември в София Заев и Борисов може да се разберат, че Гоце Делчев е македонец в регионалния смисъл на думата, а в народно-етнически смисъл е българин, роден в географската област Македония.

“Такова предложение не съществува, камо ли да е предмет на обсъждане”, заявяват от правителството на Зоран Заев пред МИА. Оттам наричат твърденията на Милошоски спекулация, която вреди на процеса, начело на който е историческата комисия.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски повдигна въпроса за позицията на България по повод официалния език на страната му в реч в Деня на отворените врати на Института за македонски език “Кръсте Мисирков”.

“Научните доводи и истината са на наша страна”, каза президентът на Северна Македония на събитие, посветено на 75-годишнината от обявяването на македонския език. Той посочи, че толкова години по-късно е факт отричането на македонския език не само от чужди историци и езиковеди, но и в самата Северна Македония.

“Все още сме принудени да доказваме факта, че македонският език съществува”, заяви Пендаровски.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *