Мерките давали резултат, но празнично може да развалим успеха

loading...

Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 000 случая на ден, в момента сме спаднали под 2000 случая средно на ден. Това е оценката на математика Лъчезар Томов, която той даде за БиТиВи.

Томов прогнозира, че следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите с коронавирус: “То няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите (на новозаразените) ще доведе до намаляване на смъртността”.

Томов обаче очаква скок на случаите една седмица след Нова година. До 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани или е имало големи празненства, каквито явно са нагласите в обществото. Това ще доведе до скок в броя на заразените, прогнозира Томов.

Ако се върне началното училище, макар то да има малък принос в преносимостта на вируса, ще има скок, защото училището свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа, отбеляза Томов. Все още има много спекулации около новия щам на коронавируса, но се говори, че той по-лесно се разпространява сред децата. Според професор Лаутербах от Германия коефициентът на заразност на новата разновидност на вируса е 3, а не както досега 2,5, каза математикът.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *