Мислят за директно обезщетяване на работниците, спрени от мерките

Обмисля се как с европейско финансиране да се подпомогнат засегнатите браншове от втората вълна на пандемията. Ще се помисли за нова програма, която да помогне на собствениците на нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи заради новите ограничителни мерки.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

“Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемлива”, изтъкна тя. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати и да измислим механизма, по който това да се случва така, че да бъдат обезщетявани директно работниците, а не да минава през работодателите”, заяви още социалният министър.
Сачева отбеляза, че по данни на НОИ заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души. Това са и хората, за които ще се търси решение.

“Що се отнася за онези, които са от занимални и учебни центрове, все още не сме получили данните”, добави министър Сачева. До 2-3 седмици може да се разработи механизъм за тяхното подпомагане. По думите на социалния министър подобен механизъм би могъл да се заработи до 2-3 седмици.

“Ако говорим за сектора на нощните заведения, първо трябва да видим на какъв осигурителен доход се осигуряват тези хора”, подчерта Деница Сачева.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *