Нощните заведения в цялата страна затварят за 2 седмици

Със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 29 октомври (четвъртък) до 12 ноември всички нощни заведения в страната, сред които дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни ще бъдат затворени. Освен това всички ресторанти, заведения за бързо хранене и кафенета ще трябва да осигуряват физическа дистанция от поне 1.5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

 

Заповедта идва на фона за засилващото се недоволство сред собствениците на нощни заведения, които се събраха да обсъдят какви действия ще предприемат. Преди срещата те обявиха, че много бизнеси ще фалират и хиляди хора ще останат без работа.

 

Гимназиите и университетите пък преминават на онлайн обучение, като и това ще продължи до 12 ноември. Преустановяват се още груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

 

 

Затварят се и стадионите, като публика няма да се допуска на всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито. Изключение ще има единствено за тенис турнира в София. Надпреварата в зала “Арена Армеец” ще се проведе от 7 до 14 ноември. Настаняването на зрителите ще е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1.5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

Театри, кина, концерти и танцови кръжоци ще могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Спазването на дистанция от 1.5 м. и поставяне на маски за лице ще са задължителни.

 

В търговските и административни обекти се създава организация за контрол на броя на клиентите. Няма да се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1.5 м. между посетителите. Носенето на маски също е задължително. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

 

Преустановява се провеждането на планов прием и планови операции в болниците за областите със заболеваемост към 23 октомври от над 120 човека на 100 000 население. Тази мярка важи до 30 ноември. Забраните не важат за трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се и свижданията в лечебни заведения, с изключение на посещенията при пациенти в терминален стадий.

 

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2.3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *