“Няма данни”: Прокуратурата не откри виновни за замърсяването на въздуха

loading...

Няма виновни за мръсния въздух в София, както и няма данни, че замърсяването му е свързано с извършено престъпление. Въпреки че е установено, че въздухът в столицата е с превишени нива на финни прахови частици “няма данни за това, някое от тях да е причинено от конкретно лице, нито конкретно лице да замърсило или да е допуснало замърсяване на въздуха”.

 

Това е записано в постановлението на прокурор Ивайло Петров от Софийската районна прокуратура, с което “Дневник” се запозна и с което той отказва да образува досъдебно производство. Държавното обвинение беше сезирано от адвокат Стоян Мадин през декември 2019 година. Тогава той се позовава на член 352 и член 353а от Наказателния кодекс, като смята, че по двата текста “може и има всички основания да се проведе разследване”.

 

Първата цитирана разпоредба гласи:

“Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева”.

Според втория посочен текст

“длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти – въздух, вода, почва, морски пространства – и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева”

По смисъла на чл.352 от НК не е било установено длъжностно лице да е укрило или да е разгласило невярна информация за състоянието на въздуха.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *