“Подкрепена” или “бламирана” – следващата битка на Нинова в БСП е за Националния съвет

След като спечели втори мандат като лидер на БСП с подкрепата на 81.5% от социалистите, на Корнелия Нинова й предстои нова битка – за подкрепа в широкото ръководство на партията – Националния съвет.

В последните две години Нинова едва успяваше да прокарва предложенията си, а напоследък бе и бламирана на пленумите, в които по списък участват 185 души, от които 50 й бяха явна опозиция, друга част – според социалисти подвластни на апаратните игри на първо дясната й ръка, а после основен опонент – Кирил Добрев, а трета – отсъстваха.

Сегашният Национален съвет ще заседава още веднъж, а новият бъде избран от над 700 делегати на 50-ия конгрес на БСП на 26 и 27 септември, сред които неофициално се говори, че Добрев и останалите представители на вътрешната опозиция имат огромно влияние. Гласуването ще е тайно, а в Националния съвет ще се влиза по т.нар. висшегласие – т.е по ред според броя на гласовете. Има и членове по право.

Кой ще остане в екипа на Нинова

Корнелия Нинова ще трябва да работи със сегашния Национален съвет само още веднъж – на 19 септемрви, когато ще бъдат утвърдени документите за предстоящия конгрес. Когато новият бъде избран, от негови членове тя ще предложи и тясно ръководство на партията – Изпълнително бюро, в което влизат и зам.-председателите на партията.

В неделя преизбраният лидер отклони въпроса дали Кирил Добрев, който все още е зам.-председател на БСП, ще остане в екипа й с мотива, че не знае кой ще бъде част от Националния съвет. Самият Добрев пък даде заявка за обединение с думите, че врагът на БСП не е в партията, а – в Министерския съвет. Очакванията са в екипа на Нинова да останат млади социалисти, както и кметове.

Съдебна и данъчна реформи обещава БСП

На конгреса БСП ще приеме документ, в който ще отправи основни послания към избирателите на предстоящите парламентарни избори. Ключовите обещания ще бъдат за съдебна реформа, промени в данъците, защита на околната среда и др., твърдят социалисти.

Документът все още се изработва, но по неофициална информация се очаква БСП да настоява за съдебен контрол над актовете на прокуратурата и разследващи функции на антикорупционната комисия. За данъците социалистите отново ще искат реформа с цел справедливост, но по-скоро ще се предложи необлагаем минимум, отколкото прогресивно подоходно облагане.

Според социалисти вътрешният избор за лидер е показал, че БСП е в чудесна кондиция и мобилизирана за избори, а фактът, че за Нинова са гласували над 43 хил., от 80 хил социалисти – че одобряват курса й. Партията ще работи за предсрочен парламентарен вот, а депутатите няма да се регистрират в пленарната зала и след промените в Изборния кодекс тази седмица ден за ден ще решават дали въобще да участват в заседанията на Народното събрание или не.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *