Португалия поема ротационното председателство на ЕС

loading...

От днес Португалия поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, след като през последните шест месеца тази роля беше поверена на Германия.

През последните дни на германското председателство беше постигнат успех в преговорите с Лондон и беше сключено споразумение между ЕС и Великобритания за търговските отношения след Брекзит. Другият успех, с който ще се запомни мандатът на Германия, е излизането от задънената улица в преговорите за бюджета на Европейския съюз през периода 2021-2027 г. и плана за възстановяване от пандемията за 1.8 трилиона евро. Бюджетът беше деблокиран и мерките за преодоляване на последиците от пандемията може да се финансират с европейски средства.

Португалия е втората страна от триото Германия, Португалия и Словения, което си поставя като основни цели преодоляването на последиците от коронавирусната пандемия, “зелената” и цифровата трансформация, защитата на базисните европейски ценности и укрепването на международните позиции на Европейския съюз.

“За португалското председателство е важно да укрепи устойчивостта на Европа и увереността на нейните граждани в европейския социален модел. (…) Ще работим върху три основни приоритета: възстановяването на Европа, укрепването на социалната основа на ЕС, укрепване на стратегическата автономия на Европа за запазване на нейната отвореност към света.” – се казва в съобщение на португалското председателство.

Португалия планира и среща на върха по социалните въпроси, която ще се проведе на 7 и 8 май в Порто. Очаква се на форума страните-членки на поемат ангажимент за развиване на социалните права на европейците

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *