Президентството обяви, че правителството на Борисов е саботирало българското домакинство на “Три морета”

loading...

Няколко часа след като премиерът Бойко Борисов обяви, че инициативата “Три морета” има “пълен съпорт” и правителството е направило абсолютно всичко за нея, от “Дондуков” 2 предоставиха информация на медиите, в която се посочва, че изпълнителната власт е искала отлагане на българското домакинство на инициативата дни преди заминаването на Румен Радев в Естония, където в понеделник той го прие.


Днес преди началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че не приема критики, че правителството не подкрепя инициативата и изброи направеното по нея. Той каза, че е разпоредил на Държавна агенция “Национална сигурност” и Държавна агенция “Разузнаване” да проверят кои са “доброжелателите” от България, за които президентът Румен Радев твърди, че са представили зад гърба му в Талин версия за контакта му със заразения с коронавирус командващ Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Заради тази информация бе прекъсната официалната визита на Румен Радев в Естония. И вторият тест на президента, резултатът от който е излязал днес, е отрицателен.


В съобщение до медиите тази вечер от прессекретариата на държавния глава посочват, че на 16 февруари т.г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на “Три морета” и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на август т.г. след проведени международни срещи в Блед, твърдят от “Дондуков” 2. По-рано днес Борисов обяви, че страната ни участва във фонда с 20 млн. евро.


В разпространената информация се посочва, че на 23 юни представител на българското министерство на външните работи (МВнР) изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на инициативата през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция. От прессекретариата не дават подробности по случая. От там посочват още, че в рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на “Три морета” на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.


“На 11 септември т.г. държавният глава проведе на “Дондуков” 2 среща с посланиците у нас на 12-е държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на “Три морета” през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата”, твърдят от “Дондуков” 2. По-късно българското външно министерство изпраща и становище за отпадане на параграф в декларация на инициативата относно българското домакинство.


Според прессекретариата на 16 октомври – три дни преди посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.


“Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива “Три морета” през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата “Три морета” с подкрепата на останалите страни-участнички”, се посочва в съобщението.


Така догодина страната ни ще бъде домакин на срещата на върха на президентите на страните от инициативата “Три морета”. Тя бе създадена преди пет години, обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Към момента българските институции са предложили четири проекта за финансиране от инициативата – възстановяване на проектните параметри на ж.п. линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода “Петрохан”, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала “Черно море”.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

One thought on “Президентството обяви, че правителството на Борисов е саботирало българското домакинство на “Три морета”

 • Avatar
  21.10.2020 в 20:17
  Permalink

  Значи и Тръмп не е бил информиран за заразен човек около него когато се е “разболял” . И това също е “огромен световен скадал” на фона на нашия . И дядо Тръмп също е имал контакти след като е бил с + тест без той да знае , а при нашия президент теста е отрицателен. Логично е да се нарече това активно мероприятие от страна на МЗ и МВнР по поръчка на правителството ни заради изказването на Радев за тръбите и асфалта. Това е в стила на ГРОБ.
  …”Едно време за нещо различно от линията на Партията те изпращаха в Белене , а сега ти изпращат прокуратура и данъчни “…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *