Разделена Великобритания се сбогува с ЕС и скача в неизвестното

loading...

Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз днес, загърбвайки бурна 48-годишна връзка с европейския проект. Очаква го несигурното бъдеще на Брекзит, пише агенция “Ройтерс”.

 

По същество Брекзит започва в полунощ в Брюксел или 23:00 по лондонско време (GMT).

 

В продължение на пет години неуредиците по отношение на напускането доминираха в европейските дела, тормозиха лирата и накърняваха репутацията на Обединеното кралство като уверен стълб на западната икономическа и политическа стабилност.

Брекзит отслаби и връзките, които свързват Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в една икономика на стойност 3 трлн. долара.

“Брекзит не е край, а начало”, каза 56-годишният премиер Борис Джонсън пред парламента, само часове преди да одобри търговската сделка с ЕС. С усмивка той заяви пред репортери, че е прочел подписаната от него сделка.

 

Джонсън заяви, че няма да има нов прилив на регулации, и увери Европа, че Обединеното кралство ще остане “квинтесенциална европейска цивилизация”.

 

Как се стигна дотук

 

На референдума от 23 юни 2016 г. 17.4 милиона гласоподаватели, или 52 процента, подкрепиха Брекзит, докато 16.1 милиона, или 48 процента, подкрепиха оставането в блока. Оттогава малцина са променили мнението си. Англия и Уелс гласуваха за, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха да останат в ЕС.

 

Референдумът показа, че Обединеното кралство е разделено по много повече въпроси от членството в Европейския съюз – от отделянето и имиграцията до капитализма, империята и съвременната британска принадлежност.

 

Напускането някога беше недостижима мечта на пъстър сбор от “евроскептици”: Великобритания се присъедини през 1973 г. като “болният човек на Европа”, а преди две десетилетия британските лидери спореха дали да се присъединят към еврото.

 

“Влязохме в тогавашния общ пазар, наистина, от съображения за самозащита – мислехме, че това е най-доброто бъдеще за нас, не можехме да видим друг път напред”, каза Джонсън.

 

48 години по-късно…

 

“Виждаме глобално бъдеще”, смята премиерът, който спечели властта през 2019 г. и, против всякакви шансове, сключи договор за “развод” и търговска сделка, както и спечели най-голямото консервативно мнозинство от Маргарет Тачър насам.

 

За поддръжниците му Брекзит е бягство от един проект, обречен на доминация от Германия, който изостава далеч зад водещите световни сили САЩ и Китай.

 

Противниците го намират за глупост, която ще отслаби Запада, ще унищожи остатъка от глобалното влияние на Великобритания, ще подкопае икономиката ѝ.

 

Обединено кралство?

 

След като Обединеното кралство напусне единния пазар и митническия съюз, почти сигурно се очакват някакви смущения по границите. Повечето бюрокрация означава повече разходи за тези, които внасят и изнасят стоки през границата между ЕС и Обединеното кралство.

 

Дувър очаква обемите да намалеят в началото на януари. Най-тревожният период, според него, ще бъде в средата до края на януари, когато обемите отново се увеличат.

 

Напускането след почти половин век членство означава промяна на всичко – от паспорти за домашни любимци и правила за шофьорски книжки за британците в Европа до правилата за обмен на данни.

 

Подкрепата за независимостта на Шотландия се е повишила, отчасти поради Брекзит и отчасти поради COVID-19, заплашвайки 300-годишния политически съюз между Англия и Шотландия. Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че трябва да се проведе референдум за независимост скоро.

 

“Всичко, което мога да почувствам, е облекчение – облекчение, че се е случило, облекчение, че сме излезли, но това не е радост, защото има аспекти на тази (търговска) сделка, които наистина са ужасни”, каза активистът за Брекзит Найджъл Фарадж.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *