BioNTech смъмри неспособността на ЕС да поръча достатъчно COVID ваксина

loading...
Германската биотехнологична компания BioNTech разкритикува неспособността на Европейския съюз да поръча повече дози от нейната ваксина срещу коронавируса (COVID-19), заявявайки, че сега се надпреварва с американския си партньор Pfizer да увеличи производството на фона на опасенията от европейска “пропаст”, ​​оставена от липсата на други одобрени ваксини.

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше първата, одобрена от Общността в края на миналия месец, след като беше първо одобрена от Великобритания, Канада и САЩ. След това те и други страни одобриха ваксината на Moderna или на Оксфорд/AstraZeneca, оставяйки ЕС да им диша прахта.

С нарастващите критики към бавния темп на ваксиналната програма на ЕС, Угур Шахин, ръководител на германската биотехнологична компания, заяви пред “Шпигел”, че процесът на поръчки в Европа “със сигурност не е протичал толкова бързо и безпроблемно, колкото с други страни”.

Шахин, който основава BioNTech със съпругата си Йозлем Тюречи, която е главен медицински директор на фирмата, заяви, че ситуацията “не е розова”, тъй като ЕС погрешно предположи, че няколко различни ваксини ще бъдат готови наведнъж, затова разпространи своите поръчки.

“Предполагаше се, че много други компании ще предложат своите ваксини”, каза Шахин. “Изглежда, че впечатлението беше:” Ще получим достатъчно, няма да е толкова зле и имаме това под контрол. “Изненада ме.”

Тюречи каза пред списанието, че ЕС е предположил, че ще има “кошница от различни доставчици”, от които да избирате. “Такъв подход има смисъл. Но в един момент стана ясно, че мнозина няма да могат да доставят толкова бързо “, каза тя. “По това време беше твърде късно, за да се компенсира за подреждането.

САЩ поръчаха 600 милиона дози ваксина BioNTech / Pfizer през юли, докато ЕС изчака до ноември, за да поръча наполовина по-малко. Шахин каза, че фирмите в момента работят с цел увеличаване на производството и “запълване на дупка поради липса на други одобрени ваксини”.

Той каза, че BioNTech има за цел да създаде и работи нов производствен завод в Марбург, Германия, през февруари, “далеч по-рано от планираното”. Тя трябва да може да произвежда 250 милиона дози през първата половина на 2021 година.

Туречи каза, че фирмата е подписала сделки и с пет други фармацевтични компании в Европа за увеличаване на производството и е водила преговори с други. “До края на януари трябва да имаме яснота колко повече можем да произведем”, каза Шахин.

Ваксината Moderna трябва да бъде освободена на 6 януари от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която е под нарастващ натиск за бързо одобряване на ваксината Оксфорд, която беше изчистена тази седмица от Великобритания.

Закъсненията при производството и разпространението на ваксината BioNtech предизвикаха смут в Германия, където акцентът беше върху имунизирането на възрастни хора в домовете за грижи, като някои региони трябва да спрат програмите за ваксинация в рамките на дни след започването им.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *