Седем „ало“ измамници получиха ефективни присъди

Седем “ало” измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди, а един – условно, след като Специализираният наказателен съд одобри постигнатото от тях споразумение с прокуратурата.

Участниците в групата са се признали за виновни и са възстановили парите, с които са завлекли петима души. Сумата е в размер на 34 316,74 лева.

Наказания от по 3 години и 3 месеца и 3 години лишаване от свобода приеха да изтърпят ръководителите на групата Васил С. и Димитър С. (и двамата осъждани за същото престъпление).

Двама от участниците в групата ще изтърпяват ефективни наказания от 2 г. и 2 м. лишаване от свобода, двама – 2 г. и 1 м. и един – 2 години. Наказанието на осмия участник в групата е 1 г. и 1 м. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Участниците са привлечени към наказателна отговорност на 31 август 2019 г. за това, че от януари 2018 година са завлекли петима пенсионери. Представяли се за служители на МВР и ги убеждавали да съдействат за задържането на телефонни измамници.
Участник в групата се обаждал на набелязаната жертва, твърдейки, че е служител в “Криминална полиция”. Предупреждавал жената, че вероятно ще бъде “атакувана” от измамници. След това по телефона се обаждал друг участник в схемата, който заявявал, че знае къде са всичките налични пари и ценности в дома й, и ако не му ги предаде, ще влезе и ще ги вземе насила. Жертвата незабавно звъняла за помощ на “полицая”, който предлагал да му даде парите и ценностите, за да ги пази докато измамниците бъдат задържани.

По тази схема групата нанесла имотна вреда на 5 лица от София и страната в размер на над 34 хиляди лева. Част от тези средства – 2 399,86 лв., бяха задържани от разследващите и върнати на собственика им. На 9 октомври 2020 г. останалите пари бяха внесени в сметка на Специализирания наказателен съд и ще бъдат върнати на пострадалите. От тях 4 443,29 лв. – на наследниците на измамена от групата възрастна жена, която е починала при катастрофа.

Всеки от осъдените ще плати солидарно и по 2689,99 лв. разноски по делото – една осма от общата сума в размер на 21 519,87 лв.

Решението на Специализирания наказателен съд има последиците на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *