Спъването на Радев в Естония – репутационна вреда за България

Някои се е възползвал от тази ситуация с прекратеното посещение на президента Румен Радев в Естония, за да направи поредната акция, която да покаже, че има конфликт между институциите. Това смята проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ за прекратеното посещение на държавния глава в Талин.

Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен. Би било обаче хубаво историята да се провери докрай, защото изглежда доста елементарно като обвинение, според Тодоров. Конфликтът има по-дълга история още с избора на Радев за президент, когато ГЕРБ подцениха президентските избори, припомни Тодоров, който допълни и че началото на конфликта е било поставено с приемането на поправките в Закона за съдебната власт.

Конфликтът има репутационна вреда за България – показваме и на европейските си партньори, че има някакво разминаване. Такова разминаване във външната политика не може има, акцентира Антоний Тодоров.

Според него президентът не може да бъде неутрален, когато има конфликт в обществото, а самите хора очакват от държавния глава да бъде активен политически.

В студиото на БНТ присъства политическият анализатор проф. Антоанета Христова, според която в коронавирус-скандала с държавния глава има макро- и микроподход на анализ. Първо, в макроанализа се нанася сериозен имиджов удар на президента. Микроанализът показва, че президентът е знаел, че е бил контактен преди да замине, обясни тя.

Аз имам сериозни забележки по отношение на управлението на президента, но проблемът е повече с неговата администрация, която би трябвало да е по-компетентна в такива ситуации, коментира Христова.

По думите й много малко политици играят ролята на модел, за да продължат да спазват моралните, качествени критерии. Затова и ние имаме проблем с високата оценка на добрия рейтинг на институциите. Тези, които са на върха, забравят правилата на играта и ролята, в която са влезли, каза Христова.

Според нея в страната никога не сме имали неизпълнение ролята на президент с преминаване директно в ролята на политическо-партиен лидер.

Припомняме, визитата на държавния глава в естонската столица в инициативата “Три морета” бе предсрочно прекратена заради негов контакт със заразен с коронавирус. За това, че Румен Радев е бил в контакт с такъв преди пътуването си обаче стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд. От президентството отрекоха информацията, а самият президент при завръщането си у нас обвини “доброжелатели”, че са му спретнали “активно мероприятие”.

Премиерът Борисов вчера поиска ДАНС и разузнаването да проверят твърденията за активно мероприятие.

Вчера през деня официално карантината на държавния глава бе отменена след три отрицателни теста в рамките на една седмица, включително и един в Естония. Неясно обаче остава кога Румен Радев е разбрал за това, че шефът на ВСС Димитър Петров е заразен, тъй като от РЗИ са започнали уведомяването във вторник – денят, когато президентът се върна в България.

Вчера се откри и нов фронт между президентството и изпълнителната власт във връзка с участието и домакинството на България на инициативата “Три морета”. От президентската институция смятат, че правителството системно ги е саботирало, на което от МВнР отговориха остро с позиция.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *