Стотици хиляди жертви на COVID-19 прогнозират в САЩ на фона на хаоса с ваксините

loading...

САЩ не срещнаха проблем с достигането на 20 милиона случая на коронавирус за разлика от постигането на целта на федералното правителство да бъдат ваксинирани 20 милиона души до края на 2020 г., което се доказа като сериозен проблем, пише “Гардиън”.

Под три милиона американци са ваксинирани до края на 2020 г. Разпределението на ваксините редовно се описва като “хаос”.

Повече от 10 000 души са починали в САЩ само за последните 3 дни на 2020 г., с които жертвите на коронавируса в страната са близо 350 000. Миналата сряда бе отчетен рекорд – над 3700 починали за 24 часа.

Ако имунизацията продължи с настоящото темпо, може да отнеме много месеци и дори години, за да се изпълнят целите за ваксиниране на повечето американци. И ако това забавяне продължи месеци, може да доведе до смъртта на още няколкостотин хиляди американци.
Анализ на NBC от по-рано тази седмица е открил, че при това темпо ще отнеме близо 10 г. да се ваксинират достатъчно американци за поемане на контрол над епидемията.

До момента на Запад се разчита на ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford University/AstraZeneca, като се очакват още през следващите месеци.

Щатите срещат проблеми с имунизацията заради липса на финансиране и неуредена логистика. Общественото здравеопазване в САЩ страда от хронично недофинансиране. Местните и щатски власти отдавна предупреждават федералното правителство, че са необходими повече от 8 милиарда долара допълнителни средства за изграждане на инфраструктура за имунизация. Вместо това Белият дом отпусна само 340 милиона долара за ваксинация.
Но парите няма да разрешат проблема. Според експерти необходим е единен национален план за преодоляване на логистичните пречки.

Решението на федералното правителство да позволи на щатите да поемат инициативата как да се провежда имунизационната програма увеличи тези проблеми.

Ваксината на Pfizer/BioNetch трябва да бъде съхранявана при температура между -80 и -70 градуса по Целзий, докато ваксината на Moderna трябва да се съхранява при -20 градуса, което означава, че местните власти срещат проблеми при намиране на адекватни начини за съхранение на дозите.

Също заради липсата на федерална координация има недостиг на спринцовки, игли и други необходими медицински материали.

Например в Ню Йорк сити са получени над 340 000 дози, но са поставени едва около 88 000, пише “Ню Йорк таймс”.

Някои експерти вярват, че САЩ трябва да предприемат по-иновативен подход, включително да вземат от последния план на Великобритания, който предвижда колкото се може повече хора да получат от първата доза, а не да се пази втора доза за тези, които вече са получили.

Но в петък топ специалистът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи се обяви против британския модел да се забавя втората доза, за да може колкото се може повече хора да се ваксинират.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *