Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

Въвеждането на “зелен коридор” за възрастните хора предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия. Това заявяват в своя официална позиция от Сдружението за модерна търговия.

Припомняме, съгласно последната промяна в интервала от 13.30 до 16.30 часа в търговските обекти могат да пазаруват само хора на и над 65 години.

Според Сдружението обаче мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, а напротив – води до опашки и струпвания на хора пред магазините в началото и в края на “коридора”.

Те са категорични, че мярката няма да спомогне за защитаване на уязвимите хора. От СМТ смятат, че е право на самите хора да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор, тъй като препоръчителният диапазон от време няма как да бъде удобен за всички.
Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор, предупреждават от Сдружението. Според тях “коридорите” нарушават и правата на хората под 65 години, тъй като затрудняват пазаруването им и обърква техния дневен ритъм

От Сдружението посочват, че широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16.30 ч. заради забраната за пазаруване в зеления коридор. Така по според тях изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на социалната дистанция.

В позицията се посочва, че мярката на практика е неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. Причината е, че по закон те нямат правомощия да изискват лични документи.

От СМТ твърдят, че мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това според тях може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за функциониране на обектите.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

One thought on “Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

  • Avatar
    22.11.2020 в 16:31
    Permalink

    До сега не съм видял да постилат зелени пътеки или килими в магазините па не знам за вас …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *