Съветът на ЕС ще обсъжда върховенството на закона в България през ноември

България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, представяйки първият Доклад за върховенството на закона в ЕС. ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка една държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.

 

Първият годишен Доклад за върховенството на закона в целия ЕС бе представен преди минути с мек тон и припомняне на комунистическите режими в Източна Европа от Рейндерс и вицепредседателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. “Няма ли върховенство на закона, това влияе върху всекиго. Знам го от личен опит, защото израснах в авторитарен режим”, каза Йоурова, която е чехкиня и припомни ролята на радио “Свободна Европа” в комунистическите държави.

 

Те подчертаха многократно, че това е “превантивен механизъм”, който цели най-вече диалог и откриване на потенциални проблеми. Няма да се боим да започваме и наказателни процедури, заяви още Йоурова, припомняйки процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС. Тя обаче е тежка и бавна, както показа активирането ѝ срещу Унгария и Полша. Надеждата на Комисията е, че новият механизъм, който има конкретни критерии и може да се ползва за сравнение между различните държави, ще може да се прилага своевременно при потенциални проблеми, вместо при вече крайни случаи.

 

На въпрос от Георги Готев от EurActiv какво е политическото им послание към протестиращите в България, и двамата се позоваха на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който бе създаден специално за България и Румъния при присъединяването им.

 

Последните доклади показаха, че е имало прогрес, но настояваме на необходимостта за реформи, каза Рейндерс. “CVM продължава. Имаше планове да бъде отменен, но това е недовършена работа”, каза Йоурова, опровергавайки за пореден път българските власти, които от миналата година насам настояват, че механизмът на практика е отпаднал. Това в действителност не е така, въпреки обещанията на комисията Юнкер към премиера Бойко Борисов – в последния си доклад през 2019 г. тя само препоръча прекратяването на механизма, но не предприе стъпки в тази посока, макар това е да неин прерогатив.

 

Когато хората изразяват такова недоволство и недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да получат справедливост от държавата, това е нещо, за което властите трябва сериозно да обмислят. Това не е допълнителна критика, уточни Йоурова. Ние винаги сме подкрепяли активно реформите в Бъглария чрез CVM или други възможности. Комисията е готова да подкрепи и да помогне.

 

Първият годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен. Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси – и положителни, и отрицателни – за да има достатъчно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността и демокрацията.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *