Томислав Дончев: За Радев сме като котката на Шрьодингер

Имаме уникален шанс за институционален дебат върху един от най-важните закони – този за държавния бюджет, с може би най-ключовата политическа фигура в държавата, тази на президента. От днес имаме устния му коментар за бюджета и ние не можем да пропуснем повода да участваме в този дебат. Този дебат в поне толкова важен, колкото дебата в залата на Народното събрание. В квантовата физика има един известен условен експеримент, наречен “котката на Шрьодингер” – това е логическа фикция, котката е едновременно жива и мъртва. Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме призивите и препоръките на г-н президента, това, което правим, очевидно е едновременно правилно и неправилно, каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на Novini.bg.

Нашата демокрация има – като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия. Много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Ако се върнем към април месец тази година, призивите на държавния глава бяха за повече мерки и повече подпомагане от страна на държавата – и на хората, и на компаниите, и на ангажираните държавни служители. Ето ги мерките в бюджета за 20201 г. – 1,647 млрд. лева мерки за подкрепа на домакинствата, 577 млн. лева мерки в подкрепа на бизнеса, 749 млн. лева мерки за органите на държавното управление, натоварени с дейности по овладяване на пандемията. Всичко това е без 1 млрд. препрограмирани средства от оперативните програми, които се разходват през 20201 г., заяви Дончев.

Тристранката обсъжда бюджета за следващата година

Кога грешим – сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки в подкрепа на всички и какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има в изброеното? В тежки времена, когато се натрупат пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. И държавата си влиза в тази функция. Празим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки. Най-безспорни са мерките,които стигат до всеки. Много ми хареса думата “разоряващ”. Бърза справка показва, че и към настоящия момент, след тегления дълг дори и съотношението между външния дълг и брутния вътрешен продукт е 23,5%, под 1/4, с което България продължава да бъде сред шампионите с с най-нисък дълг сред държавите членки, посочи вицепремиерът.

Еврокомисар: Македония има нов проблем – България

Голяма част от мерките – и допълнителните 50 лева към пенсиите, и детските надбавки имат антикризисен характер. Докато трае това правителство, тези мерки са разчетени и за тях има средства. Ние не сме натоварили следващи правителства, подчерта Томислав Дончев.

 

 
 
Remaining Time -0:15
Loaded: 0%
 
 
Progress: 0%

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1.3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *