Учените от БАН – на 1/3 от пътя за изготвяне на ваксина срещу COVID-19

Учените от БАН се намират на около 1/3 от пътя до финалната цел за изготвянето на българска ваксина срещу COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия-р Илиян Манойлов от БАН.

Той обясни, че целта е да разполагаме с изготвен прототип на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. По негови думи, за да бъде сигурно, че прототипът е безопасен, той трябва да бъде изпробван първо върху мишки.

Д-р Манойлов обясни, че въпросните животни се поръчват от специални развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да разреши подобен експеримент у нас.
Според него активната работа с животните би трябвало да започне към април-май догодина.

Експертът изрази мнение, че заявките на Русия и САЩ за няколко готови ваксини са политически и не касаят учените. Той посочи, че въпросните ваксини може и да действат, но това, което Русия правела, не е етично. В САЩ се тестват прототипи на ваксини, които вече са създадени за други вируси, поясни д-р Манойлов.

По негови думи, че в днешно време икономиката е много свързана с науката. Според специалсита фактът, че редица държави купуват ваксини, без те дори да са произведени, означава, че парите се намесват все повече в научната работа. Това обаче не било правилно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *