Училищата не са развъдник на COVID-19, нямало крещяща нужда да ги затваряме

Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Юлиан Петров от Синдикат “Образование” в КТ “Подкрепа” по повод решението гимназиите и университетите да преминат на онлайн обучение.

По негови думи това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не толкова експертно. Той напомни, че се е говорело, че образователната система ще продължи да работи възможно най-много, а в дистанционна форма ще премине при абсолютна необходимост.

Той бе категоричен, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Петров изтъкна, че в момента има под 2% болни, карантинирани или заразени ученици. Той посочи, че в грипна ваканция се е излизало при 30% болни, а не само заразени.

По негови думи болните учители са около 500, но много от тях започвали сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно, обясни Петров.

От своя страна бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса, но такъв принос са дали и промяната в температурите, както и влажността на въздуха.

“Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда“, коментира той.

По негови думи броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

Д-р Кацаров допълни, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявяват при над 200 регистрирани случаи на 10 000 души население.

Той бе категоричен, че не е трябвало да спират училищата, включително и пролетта, тъй като не те били развъдникът на коронавируса.

“Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му“, обясни бившият министър. По негови думи алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Това обаче изисквало много сериозна организация, каквато не била създадена.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *