Хотелиерите не искат Ангелов да им говори за морал – вирусът нямал работно време

loading...

Когато се говори за морал, е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по повод отказа на здравния министър Костадин Ангелов да промени заповедта си, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

По повод изказването на министъра за морала и формата на мерките те припомнят, че формално хотелите не са били затворени до 21 декември, но реално не са можели да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е била забранена. Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право до работят без действащ ресторант, подчертават от бранша.

Те допълват, че формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна.
Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22.00 часа, както и в 00.30 часа, подчертават още от БХРА.

Те посочват, че с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост не е била осигурена безопасността на българите през последните 9 месеца. Управляващите обаче са успели да съсипят туризма – ключов сектор за българската икономика.

“Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснахте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства?”, недоумяват от Асоциацията.

Те настояват да бъде затворено всичко, ако е въпрос на морал, но да им бъдат платени 20% от оборота за декември и януари, както и 80% от възнагражденията на нашите служители.
Ние, работещия бизнес всъщност плащаме заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внасяме в бюджета. Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката”, категорични са от БХРА.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоя заповедта на здравния министър от 18 декември да бъде редактирана, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

Предложението на министъра на туризма разедини обществото. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приветства идеята, заявявайки, че така ще се намали рискът от “тайни” партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче се обявиха против подобно решение с мотива, че това е дискриминация и “недопустим двоен стандарт” спрямо заведенията извън хотелите.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *