Цацаров отчете отнето имущество на лихвари, трафиканти и телефонни измамници

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е спечелила 14 дела за период от десет месеца от януари до октомври по искове в различни съдилища в страната, с които незаконно придобито имущество ще бъде отнето в полза на държавата от лихвари, трафиканти, телефонни и имотни измамници.


Част от съдебните решения са по закона за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество, който е в сила от януари 2018 г., а останалите са по предишните закони. Сумите по различните случаи варират в диапазона между 74 000 лв. и близо 550 000 лв., съобщават от антикорупционната комисия.


Искът с най-голяма левова равностойност за отнето имущество за десетте месеца е за 755 086,27 лв. и е постановен в влязло в сила съдебно решение на окръжния съд в Силистра. По него ще бъде отнето имущество на Свилен Георгиев, обвинен за превеждане на непълнолетни през границата.


По друго дело от Александър Божков, осъден за лихварство, с окончателен съдебен акт е отнето имущество на обща стойност 216 484 лв. От него и съпругата му са отнети и идеални части от апартамент и няколко автомобила.
От осъдения в Русе за участие в организирана престъпна група за имотни измами Атанас Паскалев ще бъдат отнети двуетажна къща с двор във Ветово, автомобили и пари на обща стойност 102 081.89 лв.


Други два имота в град Ветово, товарен автомобил и пари в общ размер от 74 509 лв. са отнети от Люцкан Люцканов, който е обвинен за телефонни измами. Ще бъде отнето имущество за 126 114 лв. и на друг подсъдим за телефонни измами – Ивайло Ангелов.


От наследниците на Йордан Цонков-Джиджи окончателно е отнето имущество в полза на държавата на обща стойност 544 590 лв. Съдебните решения са на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Отнемат се апартаменти в София, ниви и ливади, автомобили, левовата равностойност на дружествени дялове и суми от отчуждени автомобили. Проверката срещу Цонков е започнала след наказателно производство за данъчни престъпления в особено големи размери.


Сред хората, чието имущество ще бъде отнето има окончателно осъдени по различни дела за наркоразпространение, сводничество, каналджийство, участници в различни престъпни групи за цигари без бандерол, имотни измами, незаконни банкове дейности и пране на пари. Общата стойност на всички искове е изчислена на 5 689 330,30 лв.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *