ДПС никога няма да бъде глуха опозиция

Цонев

ДПС никога няма да бъда глуха опозиция за важните неща за България. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Политическата криза: ГЕРБ обслужваше ДПС, обяви Цветан Цветанов

Той подчерта, че от първия ден на съставяне на това правителствто, са заявили, че искат този кабинет да падне.

Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС, изтъкна депутатът.

Цонев поясни, че подкрепят онази част на протеста, които искат реформи, но са категорично против онази част от протеста, която поругава знам, герб и институции, защото по думите му те са на хората.

По повод евродоклада за България депутатът от ДПС отбеляза, че оценката на партията съвпада с голяма част от обективните критики в доклада и част от резолюцията за страната.

Приемаме препоръките на Венецианската комисия и европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че е нужно време, за да видим дали тя действа“, коментира председателят на ПГ на ДПС.

За критиката за прозрачността на медиите у нас, Цонев заяви, че от ДПС възнамеряват да отправят запитване към културния министър Боил Банов кои медии не са декларирали собствеността си. Той отчете факта, че в закона липсват санкции за тези, които не декларират собствеността. Депутатът припомни, че никъде в Европа няма забрана политици да притежават медии.

Той коментира и независимостта на съдебната система. “Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни, каза още Цонев.

Във връзка с политическата криза у нас Цонев изтъкна, че много отдавна от ДПС са предупредили, че конфликтът между Борисов и Радев ще се превърне в институционална война и това ще отслаби доверието в институциите.

ДПС

По повод твърденията на Цветанов, че интереси на ДСП са обслужвани от ГЕРБ, Цонев категорично заяви, че в това няма нищо вярно и запита: От кога вярваме на Цветанов?

Цветанов ми прилича на изгонения Местан. Всеки, който тръгва да прави проект се опитва да се качи на гърба на ДПС, подчерта още Йордан Цонев.

Цонев

Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.

В резюмето за България се казва, че предизвикателствата в прокарването на реформи в съдебната система се запазват, конкретно необходимостта от завършването им.

Европейската комисия взема под внимание мнението на Венецианската комисия относно началото на реформения процес през 2019 г. относно правните процедури, които се отнасят до ефективната отчетност и наказателната отговорност на главния прокурор. Продължава дебатът за състава и функцията на Висшия съдебен съвет (ВВС) и Инспектората му, което води до нови предложения за реформи.

От Брюксел отбелязват, че като цяло има увеличение на сигналите за атаки срещу съдебната власт и липсата на реакция от страна на компетентните власти. Отменени са спорни положения като автоматично отстраняване на магистрати, в случай на наказателно производство, задължението на магистратите да съобщават членството си в професионални организации.

Посочва се, че през 2017 г. и 2018 г. България е провела реформи в рамките на борбата с корупцията. Те са довели до подобряване на сътрудничеството между съответните органи. Предприети са разследвания и са повдигнати обвинения на високо ниво през първата половина на 2020 г. Като добра практика се посочват новите реформи, които гарантират обществен достъп до имуществените декларации на висши чиновници.

Въпреки това, според Европейската комисия, важни предизвикателства остават неразрешени. Социологически проучвания показват много ниско ниво на обществено доверие към институциите, които се борят с корупцията. Липса на резултати

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *