Чехия затегна ограниченията поради коронавируса

loading...

Чешката република, поради нов тип коронавирус, премина в неделя на максималното (пето) ниво на епидемична заплаха, което включва ограничаване на излизането от жилищни помещения без спешна нужда, затваряне на предприятия, предоставящи потребителски услуги на населението и повечето магазини. В републиката е въведена забрана за свободно движение на граждани от 21:00 до 05:00, съобщи ТАСС.

В Чешката република епидемичната ситуация се влошава през последните седмици. Коронавирусната инфекция се разпространява на цялата й територия. Затова правителството на републиката, по настояване на националното министерство на здравеопазването, реши да обяви петото ниво на епидемична заплаха.

Преходът към петото ниво на епидемичната заплаха предвижда в Чешката република да останат отворени само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Тази категория включва магазини за хранителни стоки, аптеки и магазини за домакински стоки. Максимум двама души могат да участват в открити или публични срещи. Броят на участниците в сватби, погребения и услуги е ограничен до 15. От неделя ски пистите в страната спряха да раб

Тези ограничителни мерки ще бъдат в сила поне до 10 януари. Властите възнамеряват да компенсират изцяло щетите за предприемачи, които са принудени да прекратят бизнеса си поради коронавируса в момент, когато страната ще бъде на пето ниво на епидемична заплаха.

В Чехия от 4 януари, обучението в университетите и училищата ще се извършва дистанционно. Само учениците от първи и втори клас на началните училища ще могат да се върнат в час.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *