22 столични училища вече са минали на онлайн обучение

loading...

Повишават се процентите на децата и учениците в София, които са под карантина или имат положителен тест на коронавирус. Карантината не спада под 3%, което означава, че над 6 000 деца и ученици са под карантина в столицата. За това предупреди директорът на РУО-София Ваня Кастрева в сутрешния блок на БНТ.

Тревожното е, че се увеличава и процентът на учителите, болни от коронавирус – 320 за столицата. За това директорите трябва да бъдат изключително прецизни в подаването на информация, призова Ваня Кастрева.

Тя посочи, че заповедта на министъра дава изключителни възможности на директорите да пуснат предложения до министъра до образованието, с което да се даде решение за обучение в електронна среда. 22 училища са преминали вече в електронно обучение.
Отговорността се носи от министъра, защото той дава заповедта, а предложенията се правят от директорите на училищата”, категорична бе Ваня Кастрева и предупреди, че има страх в учителите и учениците от заразяване.

Учебната година беше спасена миналата година, но в същото време се видяха негативите, които се отразяват на учителите и учениците от електронното обучение, отчете Кастрева.

Тя увери, че има училища, в които няма заразени деца и ученици, но има училища, в които има висок ръст на карантинирани и заболели. Директорите на училищата и детските градини трябва да бъдат смели във взимането на разумни решения, призова Кастрева.
Нека да подхождаме много отговорно и всеки на своето място да го направи по най-добрият начин, настоя тя.

Според нея до края на седмицата просветният министър щял да има решение на въпроса за това как да учат големите ученици от 8 до 12 клас. Кастрева очаква отново да се подходи диференцирано, защото няма по-ефективно обучение от автентичното общуване в класната стая.

“Не може да оставим родителите сами, а и не бива”, подчерта Ваня Кастрева. Тя силно се надява учебната година да не завърши дистанционно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *