26 пенсионери в Белгия починаха след посещение от Дядо Коледа

loading...

Най-малко 26 обитатели на старчески дом в Белгия са починали след посещение на доброволец, облечен като Дядо Коледа, който е дал положителна проба за COVID-19, предаде “Франс прес”.

Фламандски здравен служител посочи, че все още не е сигурно, че посетителят е донесъл коронавируса в старческия дом в Мол на 5 декември.

Но 26 обитатели са починали след посещението, а още 85 души са с положителна проба за коронавирус, заедно с 40 служители.

Епидемията е открита няколко дни след посещението, а известният вирусолог Марк Ван Ранст съобщи в “Туитър”, че повечето заразявания идват от същия източник.

Белобрадата, облечена в червено фигура на Синтерклаас, еквивалентът на Дядо Коледа в англоговорящия свят, носи подаръци на белгийците на всеки 6 декември.

Тазгодишните тържества обаче бяха помрачени от пандемията от коронавируса, която удари Белгия много тежко, особено в нейните старчески домове.

Не е започнало разследване при липсата на официална жалба, каза регионалният говорител на здравните власти и няма предположение, че доброволецът е знаел, че е бил заразен.

Но е назначен кризисен мениджър за Hemelrijck – в който са били настанени 169 души преди избухването на Covid – за да помогне на персонала, жителите и роднините да се справят “в този труден период”.

Белгия има един от най-високите жертви на смърт от коронавирус на глава от населението в света и повече от половината от починалите – 11 066 души – са жители на домове за пенсиониране.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *