350 пъти завишени нитрати, нитрити и амониев азот в канала на Марица

Пробите от кладенците и притоците на Марица, взети до този момент, са чисти и не са открити вещества, които да представляват опасност за здравето на хората. Резултатите от реката, която се влиза в Марица са били обаче с високи стойности на и амониев азот, нитрати и нитрити, съобщи на брифинг в Хасково новият здравен министър Костадин Ангелов. Повишението в канала е било 350-360 пъти.

Заедно с екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро са на място

заради притеснение от замърсяване. Емил Димитров бе лаконичен и не даде много сведения, за да не се пречи на разследването.

Продължава взимане на резултати от всички притоци и кладенци.

Към района пътуват камиони да БЧК, които ще раздадат минерална вода, ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода. След като пробите от “Райново”, “Злато поле” и “Брод” са добри, днес обаче ще бъде пуснато захранването към осем села. Приоритетно се работи, за да може Димитровград и Свиленград да бъдат обезпечени с вода.

Костадин Ангелов обаче изрично предупреди всички граждани, дори и да им се пусне водата, тя няма да е годна за пиене и готвене, а само за хигиенно битови нужди. Водата може и да е по-мътна, а и заради високо налягане след спиране може да има и аварии.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Сподели с приятели !

0Shares
0 0
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *